7 Oktobra, 2022

Prijava

Dok se u BiH živi od 200 eura u Njemačkoj nije dovoljno ni 3,600

S obzirom na skok cijena energenata i hrane, njemačke banke su za nadolazeće mjesece prognozirale sumoran razvoj događaja za njemačka domaćinstva.

Prema njihovom proračunu 3.600 evra neto mesečno više nije dovoljno za jedno domaćinstvo, ali mediji koji o tome izvještavaju ne navode koliko članova ima u tom domaćinstvu, prenosi Fenix magazin.

Prema proračunima bankarske grupe, 60 posto domaćinstava već sada troši celokupni mesečni prihod i dio ušteđevine samo za podmirenje troškova života. To je u utorak na konferenciji za medije objavio Helmut Šlevis, predsjednik Udruženja njemačkih štedionica i žiro banaka.

Aktuelna procjena bilansa više od 300.000 pravnih lica pokazala je da domaćinstvima koja mesečno zarađuju manje od 3.600 evra neto, s obzirom na trenutnu situaciju, na kraju mjeseca ne ostane ništa od novca.

Šlevis je hitno savjetovao saveznu vladu da uzme u obzir te grupe prihoda u paketima pomoći koji uskoro dolaze. Uostalom, suzdržano ponašanje potrošača negativno će uticati i na maloprodaju i opštu ekonomiju u ovoj zemlji.

Prema riječima Šlevisa, ne samo privatna domaćinstva, već i preduzeća mogu doći do svojih egzistencijalnih granica zbog inflacije i visokih cijena energije. Banke stoga apeluju na ograničavanje cijena energije. Domaćinstva i firme također bi morale da urade svoj dio posla i da uštede bar 20 posto energije i da se sve više oslanjaju na obnovljive izvore energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti