26 Aprila, 2024

Prijava

Adnan Delić: Moramo uvesti red u oblasti nabavke sirovina drvoprerađivačima

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je, a Vlada Kantona Sarajevo donijela Odluku o uslovima i načinima prodaje drvnih šumskih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda u što spada ljekovito bilje i zaštićene rijetke vrste bilja.

Donošenje Odluke je jedna od obaveza Ministarstva u okviru provođenja novodonesenog Zakona o šumama KS.

Primjenom te odluke bit će omogućena zaštita domaćih drvoprerađivača, kao i davanje prednosti pri kupovini drvnih sortimenata svim drvoprerađivačima s područja našeg kantona u odnosu na one koji dolaze iz drugih dijelova države.

Ministar privrede KS Adnan Delić rekao je da će ta taj način drvopreradivačima biti omogućen lakši pristup sirovinama što će dovesti do povećanja proizvodnje i poslovne aktivnosti, čime rješavaju dugogodišnji problem koji je onemogućavao drvopreradivačima s područja Kantona Sarajevo pristup potrebnim sirovinama za nesmetanu proizvodnju.

Odlukom se uspostavlja i sistem prodaje koji isključuje nezakonite aktivnosti i odlučivanje pojedinca kod izbora kupaca i određivanja cijena, te raspodjelu količina po kupcima što će omogućiti svima jednaku početnu šansu za nabavku drvnih šumskih sortimenata.

Kako je kazao ministar Delić, provođenjem Odluke bit će onemogućeno i ostvarivanje „ekstra-profita“ jednog ili više kupaca po osnovu favoriziranja ili privilegija, obezbjeđenje lokalnog stanovništva ogrjevnim drvetom, te razdvajanje administrativnih od ekonomskih funkcija s ciljem što kvalitetnijeg provođenja Zakona o šumama.

Jedan od prioritetnih ciljeva je i sprječavanje nelegalnih aktivnosti u oblasti prodaje drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda.

– Donošenjem ove Odluke nastojimo uvesti red u oblast iskorištavanja jednog od najvrijednijih prirodnih resursa kojima Kanton raspolaže i to podizanjem stepena zaštite biodiverziteta i ukupnog ekosistema šume, te podići i nivo zaštite privrednika iz oblasti drvne industrije koji posluju u KS – pojasnio je Delić.

Osim segmenta prodaje drvnih sortimenata, primjenom te odluke po prvi put se u sistem uvodi obaveza prodaje nedrvnih šumskih proizvoda, te sam način njihovog prikupljanja iz šuma, odnosno stavljanje pod nadzor ubiranja ljekovitog bilja, posebno strogo zaštićenih biljnih vrsta o kojima se ne vodi računa i koje se nekontrolisano iskorjenjuju.

Ministarstvo je ranije objavilo Odluku i omogućilo javnosti i drvoprerađivačima da i sami daju svoje prijedloge prije zvaničnog donošenja na Vladi.

Odluka je objavljena na stranici Ministarstva privrede na linku: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/obavjestenja/odluka-o-prodaji-sumskih-sortimenata, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: