28 Septembra, 2022

Prijava

Stotinu dana od ubistva novinarke Shireen Abu Akleh: Al Jazeera poziva na hapšenje odgovornih

Prošlo je 100 dana od brutalnog i ciljanog ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh u Palestini u vatri izraelskih okupacijskih snaga.

Iz Al Jazeera Balkans saopšteno je da je hladnokrvno ubistvo Shireen Abu Akleh izazvalo međunarodnu osudu pokušaja izraelskih okupacijskih snaga da ušutkaju medije ubistvom novinarke.

“Dokazi su otkrili do koje su mjere izraelske okupacione snage išle u pokušaju da krivotvore priču kako bi izbjegle međunarodne cenzure i krivični progon. U proteklih 100 dana nezavisne istrage naručio je Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava, a provele su ih ugledne međunarodne medijske kuće. Sve su istrage došle do istog zaključka: potvrđujući iskaze očevidaca da su Shireen Abu Akleh ubile izraelske okupacione snage”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takvi zaključci potvrđuju tvrdnje Al Jazeera Media Networka i porodice Abu Akleh da je Shireen namjerno bila meta izraelskih okupacionih snaga.

“Potkrijepljena ovim nalazima, Al Jazeera i dalje poziva na nezavisnu i nepristrasnu međunarodnu istragu”, navodi se u saopštenju.

U sklopu svoje globalne kampanje privođenja pravdi odgovornih za ubistvo Shireen Abu Akleh i otkrivanja istine svijetu, Al Jazeera Media Network mobilizirala je međunarodne pravne stručnjake da predaju spis slučaja Uredu tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u Hagu.

“Kako bi obilježili 100 dana od atentata na Shireen Abu Akleh, Al Jazeera Media Network organizira bdijenja solidarnosti u svom sjedištu u Dohi i diljem svojih ureda širom svijeta u kojima će sudjelovati kolege Shireen Abu Akleh”, istaknuto je u saopštenju.

Mreža poziva sve međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu medija, vlade, novinare i utjecajne osobe da usmjere napore u četvrtak, 18. avgusta, tražeći pravdu za Shireen Abu Akleh i odgovornost za njene ubice.

“Al Jazeera Media Network obnavlja svoje obećanje Shireeninoj porodici i kolegama širom svijeta da ostaje predana njenoj stvari i neumoljiva u naporima da osigura pravdu za Shireen Abu Akleh”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti