6 Februara, 2023

Prijava

Dvije inicijative za smjenu vlade Dritana Abazovića

Nakon manje od četiri mjeseca od kako je izabrana 43. Vlada Crne Gore, već se nazire scenario da će joj biti izglasano nepovjerenje.

Skupština Crne Gore razmatraće u petak inicijativu ukupno 36 poslanika, da se vladi premijera Dritana Abazovića izglasa nepovjerenje. Biće to uvod u rješavanje političke krize u kojoj se Crna Gora našla nakon što je premijer Abazović 3. avgusta potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Nakon manje od četiri mjeseca od kako je izabrana 43. Vlada Crne Gore, već se nazire scenario da će joj biti izglasano nepovjerenje. Premijer Dritan Abazović, koji je na poziciji predsjednika Vlade od 28. aprila, izgubio je podršku Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), nakon što je upornom protivljenju brojnih nevladinih organizacija, intelektualaca i stručne javnosti, u ime Vlade Crne Gore potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

-Vlada izgubila podršku zbog Temeljnog ugovora-

Takav potez izazvao je reakciju partije Mila Đukanovića (DPS), koja je zajedno sa SDP-om, SD-om, Liberalnom partijom i DUA podnijela inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi. Aktuelnu vlast čine GP URA, Socijalistička narodna partija, Bošnjačka stranka, SDP i albanske partije, uz manjinsku podršku DPS-a. Ipak, nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, koji reguliše međusobni odnos države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, a za koji je od strane brojnih pravnih eksperata ocijenjeno da je protivustavan i da je na štetu države, DPS i SDP su otkazale podršku aktuelnoj vladi. Bošnjačka stranka će se u vezi navedene inicijative izjasniti danas, dok je ukupno devet poslanika GP URA i SNP-a najavilo da će biti protiv izglasavanja nepovjerenja.

Kada je riječ o opoziciji, odluka je na poslanicima Demokrata, jer bi njihovim glasovima bila obezbijeđena dovoljna većina za smjenu Vlade. Ono što je otvoreno pitanje jeste da li će Demokrate glasati za smjenu, jer se kao razlog navodi Temeljni ugovor. Iz ove partije su jasno poručili da aktuelna Vlada nema više podršku u parlamentu.

-Odluka u rukama Demokrata-

Opozicija je ipak nastupila sa drugom inicijativom, pa su 32 poslanika opozicije (DF-Demokrate-PzP-Prava CG-Ujedinjena CG) zatražila smjenu aktuelne Vlade i šefice parlamenta Danijele Đurović. Kao razlozi, navedeni su da “ne postoje elementarni politički preduslovi za njeno dalje funkcionisanje i opstanak. 43. Vlade Crne Gore, koja je formirana prekomponovanjem političke scene koja je bila aktuelna nakon izbora 30. avgusta 2020. Ovako formirana vlada odvela je državu u duboku nestabilnost i tešku političku, društvenu i institucionalnu krizu”, navodi se u predlogu koji potpisuju 32 poslanika. Ukoliko vlada ne bude smijenjena sjutra, o ovoj inicijativi će se poslanici odrediti 2. septembra.

-Smjenu kabineta Abazovića traži 68 poslanika-

Pred poslanicima su dvije inicijative za smjenu Vlade, a 43. Vlada mogla bi biti smijenjena već sjutra, na vanrednom zasijedanju. Ono što je činjenica jeste da smjenu kabineta Abazovića traži ukupno 68 od 81 poslanika, što ipak govori u prilog tome da je pitanje dana kada će do smjene i doći.

Ukoliko sjutra ili 2. septembra bude izglasano nepovjerenje Vladi Crne Gore, Ustav propisuje obavezu predsjednika Crne Gore da obavi razgovore sa svim partijama i da ukoliko neko od poslanika obezbijedi 41 potpis, što je većina u Skupštini Crne Gore, onda mu se dodjeljuje mandat za sastav Vlade. Ukoliko pak niko ne obezbijedi potrebnu većinu u predviđenom roku, predsjednik Crne Gore raspisuje vanredne parlamentarne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti