31 Januara, 2023

Prijava

Mahmud Abas : “Narod Palestine je preživio 50 holokausta”

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao da je Izrael tokom godina počinio “50 holokausta” protiv Palestinaca.

Abas je to izjavio povodom 50-godišnjice smrtonosnog napada palestinskih ekstremista na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972, za koji nije izrazio žaljenje.

Jedanaest izraelskih sportista i jedan njemački policajac su poginuli kada je palestinska ekstremistička organizacija Crni septembar, povezana s Abasovom partijom Fatah, ušla u Olimpijsko selo i odvela taoce 5. septembra 1972.

Upitan da li kao palestinski lider planira da se izvini Izraelu i Njemačkoj za napad pred 50-godišnjicu narednog mjeseca, Abas je odgovorio navođenjem optužbi za zločine koje je počinio Izrael od 1947. godine.

“Ako hoćemo da ispitamo prošlost, samo naprijed. Imam 50 pokolja koje je Izrael počinio… 50 masakra, 50 holokausta”, rekao je Abas u utorak, a poslednju riječ je izgovorio na engleskom. Stojeći pored Šolca u Berlinu Abas je direktno upotrijebio riječ “holokaust” u množini, a njemački kancelar je reagovao grimasom na licu.

Njemačka već dugo tvrdi da bi taj termin trebalo koristiti samo za jedinstven nacistički zločin ubistva šest miliona Jevreja, prije i tokom Drugog svetskog rata.

I mada je Šolc ranije odbacivao tvrdnje palestinskog lidera da je odnos Izraela prema Palestincima “aparthejd”, on nije odmah osudio Abasa što je koristio naziv holokaust.

U izjavi za njemački list Bild Šolc je naknadno kritikovao Abasa zbog njegovih riječi, ocijenivši da je neprihvatljivo umanjenje užasa holokausta.

Konzervativni njemački poslanik Armin Lašet je također izrazio zgražavanje zbog Abasove izjave.

“Palestinski lider bi stekao simpatije da se izvinio za teroristički napad na izraelske sportiste na Olimpijadi u Minhenu 1972. Optužujući Izrael za ’50 hoklokausta’ umjesto toga je najgnusniji odgovor koji se ikada čuo u njemačkom predsedništvu (vlade)”, rekao je Lašet.

Palestinski lider je u odgovoru naveo da je posvećen izgradnji povjerenja i postizanju mirnog rešenja sukoba s Izraelom.

Premijer Izraela Jair Lapid je rekao da je izjava o “50 holokausta” na tlu Nemačke “ne samo moralna sramota, već monstruozna laž”.

“Šest miliona Jevreja je ubijeno u holokaustu, uključujući milion i po jevrejske dece. Istorija mu nikada neće oprostiti”, objavio je Lapid na Tviteru.

Prije planirane komemoracije povodom pola veka od napada u Minhenu izbila je na vidjelo kontroverza u odnosu Nemačke sa rodjacima ubijenih Izraelaca.

Porodice žrtava su prošle nedelje najavile da će bojkotovati komemoraciju jer nije postignut dogovor o većim kompenzacijama sa Vladom Nemačke.

Rodjaci žrtava već dugo optužuju Nemačku da nije obezbijedila Olimpijsko selo, da je odbila izraelsku pomoć i zbog neuspjele operacije spasavanja u kojoj su takodje poginula petorica napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti