25 Aprila, 2024

Prijava

Moržica Freja potapa čamce u Norveškoj, nedostaju joj sante leda a čamci su previše krhki za nju

Freja je poznata ženka morža koja je postala slavna u Norveškoj. Ime je dobila po nordijskoj boginji ljubavi, a vjeruje se da je Oslo samo jedan od gradova u nizu koje Freja posjećuje.

Kako pišu strani mediji ona je ranije viđena u Velikoj Britaniji, Holandiji, Danskoj i Švedskoj. U junu ove godine je uočena u norveškom gradu Krageru gdje je ulazila u privezane čamce, a sada se nalazi u Oslu.

Slučajni prolaznici često vide kako ulazi u privezane čamce od kojih neke i potopi, a neke i uplaši svojom veličinom i nastupom, prenosi Kliks.

Jedan kajakaš prijavio je morža da ga je uplašila i da je upao u vodu. Njega je spasio muškarac koji je vozio džet ski, a nakon ovih incidenata neki su predlagali da se morž udalji s lokacije ili da se čak izvrši njena eutanizija.

Norveške vlasti tvrde da je Freja u dobrom stanju i da može da ostane na trenutnoj lokaciji, ali su savjetovali ljude da drže distancu te da budu pažljivi.

Morževi inače ne predstavljaju opasnost po ljude, ali ako osjete opasnost, mogli bi napasti. Morževi spadaju u zaštićenu vrstu koja provodi leta u hladnim vodama, ali stanište morževa se brzo mijenja zbog topljenja leda, a klimatske promjene im ograničavaju pristup ledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: