28 Marta, 2024

Prijava

Obnovljena Herceguša kula u Ljubuškom

Obilaskom Starog grada Ljubuški i tvrđave Herceg Stjepana, svečano je otvorena branič kula nakon završetka opsežnih konzervatorsko-restauracijskih radova.

Vedran Markotić, gradonačelnik Ljubuškog tom je prigodom poručio kako je tvrđava Herceg Stjepana jedan od simbola Grada Ljubuškog.

– Generacije su sanjale i pričale o ovom trenutku. Sretan sam što se u naše vrijeme ovo ostvaruje. Jedan dio je završen, a uskoro nastavljamo s potpunom obnovom. Ostvarili smo već sredstva za to od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ministarstva kulture i Javnog poduzeća Parkovi Ljubuški – kazao je gradonačelnik.

Dodao je kako je turistička važnost ovog projekta ogromna, naglasivši da je posljednjih godina u ovaj projekt uloženo više od 1,5 milijuna maraka, i to u izgradnju pristupnih cesta, asfaltiranje i ulaganje u samu tvrđavu.

Riječ je o najvećem i restauracijski najznačajnijem projektu na ovom području, ističe Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a, dodajući kako je time obnovljen središnji dio kule, zvane ‘Herceguša’ i branič kula.

– Time smo ovaj lokalitet učinili sigurnim za posjetitelje, što do sad nije bio slučaj – smatra on.

Obnova ovog lokaliteta ipak nije u potpunosti završena, naglašava Luburić, napominjući kako će se obnova nastaviti kroz pozive prema projektima Europske unije, ali i federalne Vlade kako bi ovo mjesto zaživjelo u punom kapacitetu i bilo dostupno za sve posjetitelje i turiste.

Osim ovoga, provedeno je još nekoliko projekata vezanih za ovu lokaciju.

– Prvi je bio tematska ruta Srednjeg vijeka, gdje smo uradili pristupni put. Drugi je bio FORT-NET gdje smo uradili jugoistočne bedeme, odnosno zidine na ovoj kuli – pojasnio je Luburić.

Projektant Ferhad Mulabegović kaže kako ovdje, osim parcijalnih radova prije 10 ili 15 godina, nije bilo nikakve ozbiljne aktivnosti.

– Neke stvari je projektom bilo teško pretpostaviti. Ovdje je bilo skoro 400 ili 500 kubika šuta i uništenog materijala koji je poklopio neke objekte, koji se ustvari nisu ni vidjeli. Drago mi je da je velikim iskopima u ovome središnjem objektu uređen palas koji je rezidentnog karaktera i branič kula. Ostaje otvoreno pitanje kakvih je bilo preinaka i dodavanja u procesu od 300 godina – objašnjava projektant.

Ovo što je sada urađeno, navodi Mulabegović, zapravo je potpuna konzervacija s elementima restauracije, bez bilo kakve improvizacije.

– Ne postoji ovdje nikakvo dorađivanje. Dio branič kule je obnovljen prema jedinoj sačuvanoj fotografiji iz 1924. godine koja je postavljena kao unikatna. Kula je bila još viša, ali nismo to htjeli dizati da bismo napravili vidikovac – zaključio je on.

Partneri ovog projekta su Grad Ljubuški, Županijska uprava za ceste Split, Grad Solin i Općina Ulcinj, a cilj projekta je očuvanje, verifikacija i promocija kulturno-povijesne baštine na perifernim, urbanim područjima.

Radovi su provedeni i financirani kroz projekt “HeritageREVIVED – Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas”, a proveli su se kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: