27 Aprila, 2024

Prijava

Mađarska ukida ograničenje cijena gasa i struje za domaćinstva

Mađarska će od 1. avgusta ukinuti ograničenja cijena gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom, prema današnjoj uredbi vlade, što znači da će mnogi Mađari plaćati znatno više za energiju koju potroše iznad određene količine.

Ove mjere pomoći će vladi da „zapuši rupe” u budžetu, nastale uslijed skoro 10-godišnjeg ograničenja cijena koje je predstavljalo težak teret za državne finansije, jer su globalne cijene energenata naglo porasle, prenosi Rojters.

Prema uredbi, domaćinstva će imati pravo na važeću ograničenu cijenu električne energije za potrošnju do 2.523 KW časova godišnje, a plaćaće skoro duplo više za potrošenu energiju iznad toga, mada je vlada navela da će i ta cijena biti ispod tržišne.

Što se tiče gasa, ograničena cijena će važiti za godišnju potrošnju od 1.729 kubnih metara, a iznad tog nivoa će se primjenjivati cijena približna tržišnoj, što dovodi do sedmostrukog povećanja cijene, navodi Rojters.

Situacija sa snabdijevanjem Evrope gasom se zaoštrila i cijene goriva su uzljetele nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi, zbog čega su zemlje u problemu da dopune skladišta i pronađu druge dobavljače.

Mađarska, prema 15-godišnjem ugovoru sa ruskim Gaspromom potpisanim prošle godine, dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije i još 0 milijardu kubika gasovodom iz Austrije.

Ministar vanjskih poslova Peter Sijarto izjavio je ranije da Budimpešta pregovara o kupovini dodatnih količina gasa na globalnom tržištu prije grijene sezone, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: