24 Aprila, 2024

Prijava

Ništa od jedinstva EU: Španija, Portugal, Mađarska i Poljska odbacile plan o štednji gasa

“Mi branimo evropske vrijednosti, ali ne možemo prihvatiti žrtvu za koju nas nisu čak ni pitali za prethodno mišljenje, kaže španska ministarka Tereza Ribera

Španska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju gasa. Nećemo u zakon uvoditi obavezu podešavanja temperature kućnih termostata, izjavila je u četvrtak ministarka energetike Tereza Ribera.

„Mi branimo evropske vrijednosti, ali ne možemo prihvatiti žrtvu za koju nas nisu čak ni pitali za prethodno mišljenje“, izjavila je Ribera, dodavši da prijedlog „nije neizbežno i najefikasniji, niti najpravičniji”.

Ministarka je ranije istakla da „šta god da se dogodi španske porodice neće morati da trpe restrikcije gasa ili struje”

Španska vlada će ipak preporučiti da ljudi štede energiju, rekla je ona i dodala da će vlada zaštititi i potrošnju gasa u industriji.

I prije donošenja odluke Ribera je izjavila da će se njena vlada protiviti prijedlogu Evropske unije o smanjenju potrošnje gasa, jer Španija nije zavisna od ruskog gasa, posle ulaganja u infrastrukturu za skladištenje gasa u prošlosti.

Portugalska vlada također neće podržati plan koji je predložio Brisel da se evropska potrošnja gasa smanji za 15 posto kako bi se prevazišao mogući prekid ruskih isporuka, rekao je Žoao Galamba, državni sekretar za životnu sredinu i energetiku.

„Portugal će se suprotstaviti toj neproporcionalnoj mjeri”, rekao je on u intervjuu dnevnom listu „Publiko”.

Predlog Komisije „nije prilagođen zemljama koje nisu međusobno povezane” gasnom mrežom, poput Portugala, objasnio je on.

Ograničavanju potrošnje gasa na ovaj način protivile su se i Poljska i Mađarska.

Evropska komisija je predložila da sve zemlje EU smanje potrošnju gasa za 15 posto od avgusta do marta, u poređenju sa njihovom prosečnom potrošnjom u istom periodu 2016–2021. godine.

Nekoliko zemalja poput Austrije, Nemačke i Danske reklo je da razmatraju planove za hitne slučajeve koji bi na kraju uključivali i racionalizaciju gasa.

Situacija sa snabdijevanjem Evrope gasom se zaoštrila i cijene goriva su uzletjele nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru i zapadnih sankcija uvedenih Moskvi, zbog čega su zemlje u problemu da dopune skladišta i pronađu druge dobavljače.

Mađarska, prema 15-godišnjem ugovoru sa ruskim Gaspromom potpisanim prošle godine, dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije i dodatne količine gasovodom iz Austrije.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je ranije da Budimpešta pregovara o kupovini dodatnih količina gasa na globalnom tržištu prije grejne zime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: