20 Marta, 2023

Prijava

Novo proširenje – još tri države žele u BRIKS?

Predsjednica BRIKS-a, međunarodne asocijacije ekonomija u usponu, Purnima Anand izjavila je da Turska, Egipat i Saudijska Arabija žele da se pridruže ovoj grupi.

Grupu BRIKS čine Brazi, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

Anand je navela da bi odluka o prijemu nekih od zemalja mogla da bude donijeta tokom sledećeg samita te organizacije 2023. godine.

U izjavi za ruski list Izvestija, ona je napomenula da su predstavnici zemalja BRIKS-a razgovarali o mogućim novim članicama tokom svog poslednjeg samita u Pekingu, koji održan u virtuelnom formatu 23. i 24. juna.

“Sve ove zemlje su pokazale interesovanje za ulazak i spremaju se da apliciraju za članstvo. Mislim da je to dobar korak, jer se ekspanzija uvijek pozitivno doživljava, to će ojačati uticaj BRIKS-a širom sveta”, istakla je Anand.

Također je izrazila nadu da će se prijem novih članica dogoditi “vrlo brzo”, jer su “svi predstavnici zemalja koje čine jezgro ove asocijacije zainteresovani za proširenje”.

Anand je navela da bi prijem u članstvo Turske, Egipta i Saudijske Arabije trebalo da se dogodi brzo, jer je proces već u toku, napominjući da se pridruživanje organizaciji neće dogoditi istovremeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti