26 Aprila, 2024

Prijava

Hadžibajrić: “Svi bi trebali doći i vidjeti kolike su štete u Čeliću, zbog toga ove ljude moramo pomoći”

Načelnik općine Stari Grad u Sarajevu Ibrahim Hadžibajrić posjetio je općinu Čelić koju su nedavno pogodile poplave i uručio  50.000 KM pomoći za sanaciju šteta u plasteničkoj proizvodnji jagoda u Čeliću, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Još se zbrajaju štete uzrokovane velikim poplavama od prije desetak dana, a prema prvim procjenama, iznose oko 5,2 miliona KM.

Za samo sat i po vremena, u Čeliću je palo 55 l/m2 kiše, poplavljeno oko 400 stambenih objekata, uništena tri mosta, a najviše je stradao privredni sektor te prijeti velika opasnost da Čelić ostane bez prepoznatljive plasteničke proizvodnje jagoda.

Ova općina u sjeveroistočnom dijelu BiH godišnje proizvede između sedam i osam tona tog voća te je oko 60 hektara zemlje pod plastenicima. Uzgojem jagode bavi se oko 500 domaćinstava, a štetu je pretrpjelo više od polovine.

Po izbijanju velikih poplava, prvi je reagovao i Čeliću obećao konkretnu pomoć   načelnik Ibrahim Hadžibajrić, veoma brzo je posjetio ovu općinu i načelniku Admiru Hrustanoviću uručio zaključak o izdvajanju 50.000 KM za finansiranje provedbe hitnih mjera sanacije. Ovaj zaključak donio je Općinski štab Civilne zaštite Stari Grad na vanrednoj sjednici, a novac je već doznačen Općini Čelić.

Načelnici Hrustanović i Hadžibajrić posjetili su najugroženija područja i razgovarali s mještanima te zajedno najavili da će ovaj novac biti za pomoć poljoprivrednicima da spasu plasteničku proizvodnju jagoda.

– Svi bi trebali doći i vidjeti kolike su štete u Čeliću. Ogromna je šteta na stambenim objektima, kako u centru općine, tako i van nje, stradalo je oko 400 kuća i trebaće puno vremena i novca za sanaciju. Posebno je stradala plastenička proizvodnja, vidjeli smo domaćinstva kojima je voda odnijela plastenike i sve zasade, a to im je jedini izvor prihoda. Mislim da bi odziv morao biti mnogo veći, a Kanton i Vlada FBiH morali bi bez pitanja, odmah izdvojiti milion KM za pomoć ovim ljudima – poručio je načelnik Hadžibajrić.

– Naša pomoć od 50.000 KM možda je kap u moru, ali će itekako biti od koristi u ovom teškom i presudnom trenutku za spas poljoprivrednika. Nismo određivali gdje će biti usmjerena ovaj novac, prepustili smo načelniku Hrustanoviću da usmjeri gdje je najpotrebnije -rekao je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Hrustanović također je izjavio da je prioritet pomoći poljoprivrednicima.

– Da bi opstala proizvodnja jagode, oni moraju posaditi zasad najkasnije za mjesec dana, a dotad se moraju sanirati štete, postaviti plastenici i nabaviti novi zasad –  Hrustanovićeve su riječi.

Jedan od onih kojima je voda odnijela sve, ali je spreman krenuti ispočetka je Meho Halilović kojem je proizvodnja jagode jedini izvor prihoda.

– Voda je poplavila kompletan Čelić u roku od sat i po. Meni je odnijela sve: plastenike, najlone, folije, nove zasade, alkatane. Imao sam pod plastenicima četiri dunuma zemlje, a novi zasad sam zasadio prije mjesec dana. Šta ću…imam snage i volje da počnem ispočetka i zahvalan sam načelniku Starog Grada Sarajevo što misli na nas i došao je da nam pomogne. To je nama zaista velika stvar – izjavio je Halilović.

Općina Stari Grad Sarajevo je prva od općina koja je konkretno pomogla Čeliću

Načelnik Hrustanović zahvalio je i rekao da su samo Općina Stari Grad Sarajevo i Brčko Distrikt do sada uplatili konkretnu finansijsku pomoć Čeliću.

– Prije svega želim zahvaliti načelniku Ibrahimu Hadžibajriću za poziv koji je prvi uputio i prvi je bio konkretan i rekao da će pomoći. Još važniji je njegov dolazak u Čelić, to govori o njegovom karakteru i ljudskosti u ovim teškim trenucima. Ovako se pokazuje da bi mi načelnici i gradonačelnici trebali biti zajedno u ovakvim trenucima i pomoći onima koji su u nesreći. Općina Stari Grad Sarajevo je bila prva općina koja je konkretno pomogla Općini Čelić. Nama to mnogo znači imajući u vidu da je budžet Općine 4,1 miliona KM, a štete su tolike da nam neće biti dovoljna ni dva budžeta – izjavio je načelnik Hrustanović.

U poplavama je stradala čak i zgrada Općine Čelić, dodao je, te su dosta pogođeni privredni subjekti koji još procjenjuju svoje štete.

– U Čeliću imamo dvije firme koje zapošljavaju 150 do 200 ljudi, a jedna od njih radi i za Ikeu. Njima su u poplavi oštećene mašine koje vrijede pola miliona maraka. Poljoprivreda i stambeni objekti će se oporaviti brže, a ovakve štete će se teško nadoknaditi – dodaje Hrustanović.

Prema njegovim riječima, od 400 poplavljenih stambenih objekata, voda je mahom prodrla u prizemlje ili prvi sprat, a 30-ak više nije upotrebljivo.

Među domaćinstvima pogođenim poplavama je i porodica Hašime Vešić ispred čije kuće su još dijelovi namještaja spašeni od vode.

– Voda je brzo nadošla, nisam imala vremena nizašta. Izašla sam da sklonim piliće da se ne uguše, a muž je izašao da spašava goveda i ovce. Nas je troje i živimo od stoke i poljoprivrede. Šibošnica je brzo nadošla, poplavila igralište i izlila se prema nama. Prvi sprat je bio potpuno poplavljen, sve je uništeno, a srećom spasili smo stoku. Dugo će nam trebati da se vratimo u normalu, a ja imam visok šećer i ne mogu više ni raditi koliko sam prije radila – ispričala je Hašima.

Štetu je pretrpjela i Safija Mujčinović koja živi nedaleko od centra općine.

– Živim ovdje više od 50 godina i nikada se nije desilo nešto ovako. Kad sam otvorila vrata, val je navalio unutra u kuću, sve mi je poplavilo, sve je plivalo u vodi. Polahko se oporavljamo, jučer su dolazili da poprave kanalizaciju koja ide ispod mosta i bila je potpuno uništena. Sad je u redu, ali ja još nisam zaboravila taj šok – ispričala je Safija.

Vlada Tuzlanskog kantona danas će održati vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je – pomoć Općini Čelić.

Stanovnici ove općine nadaju se da će imati razumijevanja za njihove probleme i pomoći im u savladavanju posljedica poplave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: