7 Oktobra, 2022

Prijava

Prošlo je više od 100 dana od rata u Ukrajini: Rusija od izvoza energenata zaradila 93 milijarde eura!

Rusija je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila 93 milijarde eura.

Većina fosilnih goriva poslana je u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cijena bila je oko 60 posto viša nego lani, pokazalo je novo istraživanje.

Naime, prema izvještaju nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, čak 61 posto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u Evropsku uniju za oko 57 milijardi evra.

Najveće pojedinačne zemlje uvoznice ruskih fosilnih goriva su Kina (12,6 milijardi evra), Njemačka (12,1) i Italija (7,8 milijardi evra), stoji u izvještaju koji je objavio AFP, a prenosi Indeks.

Najviše ruskih prihoda od fosilnih goriva odnosi se na sirovu naftu (46 milijardi evra), a potom slede gas koji Rusija izvozi gasovodima, naftni derivati, prirodni gas (LNG) i ugalj.

“Francuska postala najveći kupac gasa na svetu”

Iako je ruski izvoz fosilnih goriva pao u maju jer su mnoge zemlje i kompanije smanjile uvoz ruskih energenata zbog napada na Ukrajinu, globalni rast cijena fosilnih goriva nastavio je da puni ruski budžet pa su ruski prihodi od fosilnih goriva dostigli rekordne nivoe.

Ruske cijene fosilnih goriva za izvoz su u prosjeku 60 posto više nego lani, stoji u izvještaju. Neke zemlje, poput Kine, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, povećale su uvoz fosilnih goriva iz Rusije, navodi se.

“Dok EU razmatra strože sankcije Rusiji, Francuska je povećala svoj uvoz i postala najveći kupac prirodnog gasa na svetu”, rekla je analitičarka CREA-e Lauri Milijirta.

“S obzirom na to da se većina tih kupovina ne odnosi na dugoročne ugovore, to znači da je Francuska svjesno odlučila da koristi ruske energente nakon napada na Ukrajinu”, dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti