4 Oktobra, 2023

Prijava

Bitkoin pao na jednoipogodišnji minimum

Bitkoin je pao danas na azijskom trgovanju na najniži nivo u posljednjih 18 mjeseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama koji su izazvali averziju investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Najveća kriptovaluta na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je za čak 8,9 posto na 24.903,49 dolara, na najniži nivo od decembra 2020, izvještava „Blumberg”.

Također su oslabili i drugi digitalni tokeni budući da rasprodaja uzima maha.

Indeks MVIS, koji mjeri vrijednost 100 vodećih kriptovaluta, pao je za 9,7 procenata, prenosi Tanjug.

Analitičari kažu da su kripto sredstva u raljama monetarne politike Federalnih rezervi, koje ove nedelje treba da odluče o novom povećanju referentne kamate kako bi ohladile visoku inflaciju. Pojedini čak procjenjuju da bi bitkoin mogao da se spusti ispod 15.000 dolara, pa čak i na jednocifren iznos u hiljadama dolara zbog opšteg makro okruženja i nivoa straha koji je zahvatio tržište.

Trgovci se pojačano klade na agresivnije povećanje kamate Federalnih rezervi nakon što je minulog petka objavljeno da je inflacija u SAD dostigla u maju 8,6 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, što je njen najviši nivo od decembra 1981.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: