24 Septembra, 2023

Prijava

Holanđanki u 101. godini vraćena slika koju su nacisti ukrali njenom ocu

Holanđanka koja je u 101. godini dočekala da joj vrate sliku koju su tokom Drugog svetskog rata nacisti ukrali njenom ocu, odlučila je da to remek djelo proda i porodici obezbjedi materijalnu pomoć.

Nakon što je šest mjeseci duga procjena završena, Šarlot Bišof van Hemskerk je sliku poslala na aukciju u Sotbi i očekuje se da bi 6. jula za nju mogla da dobije između 30.000 do 50.000 funti (između 35 i 58 hiljada evra), prenosi Gardijan.

 

Šarlot koja se pridružila holandskom pokretu otpora, nikada nije gubila nadu da će pronaći portret Stivena Voltersa iz 1683. koji je naslikao Kaspar Netšer, holandski majstor čije se slike nalaze u Nacionalnoj galeriji u Londonu.
Portret je krasio dom njenog oca u Arnhemu, koji je bio ljekar i direktor dječije gradske bolnice, a koji se krio od nacista jer je odbijao njihova naređenja.
Nakon njemačke invazije na Holandiju, sliku je čuvao u banci u Arnhemu, misleći da će tamo biti bezbjedna, ali su nacisti u vreme pljačke, razaranja i pustošenja provalili u trezore i odijneli je.

Kako Gardijan piše, 1944. godine savezničke snage su pokrenule operaciju u kojoj je britanska vazdušno-desantna divizija pokušala da zauzme strateški važan drumski most preko Rajne u Arnhemu, kao što je prikazano u filmu Nedostižni most.
Usred ratnog haosa, slika je nestala bez traga, i niko nije znao gdje je punih 75 godina.
Zahvaljujući naporima Komisije za opljačkanu umjetnost u Evropi sa sjedištem u Londonu, ustanovljeno je da se slika pojavila u galeriji u Diseldorfu sredinom 1950-ih godina, da je prodata na aukciji u Amsterdamu 1969. i da je potom završila kod privatnog kolekcionara u Nemačkoj 1971. godine.
Pregovori sa kolekcionarom doveli su do toga da je slika vraćena Šarlot Bišof van Hemskerk 2021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: