1 Oktobra, 2022

Prijava

U Irskoj počela probna četvorodnevna radna sedmica

Hiljade radnika u Irskoj radit će četiri dana sedmično bez umanjenja plate, u okviru međunarodnog probnog sistema rada.

Irska se pridružila Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu i jedina je članica EU u kojoj će se tokom šest mjeseci sprovoditi pilot projekat kako bi se istražio uticaj kraće radne sedmice.

Radnici koji će učestvovati u toj inicijativi primaće 100 posto plate za 80 posto svojih prethodnih radnih sati, ali uz obavezu da održe 100 posto produktivnosti.

Program sprovodi organizacija „Četiri dana sedmično globalno”, u saradnji sa drugim grupama iz civilnog sektora i istraživačima sa Univerziteta Oksford, Kembridž i Bostonskog koledža.

Organizatori projekta će pratiti nivo produktivnosti, uticaj na životnu sredinu i rodnu ravnopravnost u organizacijama koje učestvuju, a rezultate će objaviti 2023. godine.

„Analiziraćemo kako zaposleni reaguju na dodatan slobodan dan, u pogledu stresa i izgaranja na poslu, zadovoljstvo poslom i životom, zdravlje, spavanje, korištenje energije, putovanje i mnoge druge aspekte života”, izjavila je glavna istraživačica programa i profesorka sociologije na Bostonskom koledžu Džulijet Šor, javlja Beta.

Ona je rekla da se četvorodnevna radna sedmica smatra politikom trostrukih benefita – za zaposlene, kompanije i klimu, i da će sve to biti obuhvaćeno ovim istraživanjem.

Inicijativi se priključilo najmanje 17 irskih organizacija različitih veličina iz raznih sektora.

U projektu će učestvovati i 70 organizacija u Velikoj Britaniji.

Slični programi su ranije realizovani u drugim zemljama, ili pojedinačnim kompanijama. Na Islandu je takav projekat sprovođen od 2015. do 2019.

„Kako izlazimo iz pandemije, sve više i više kompanija prepoznaje da je kvalitet života nova granica za konkurenciju i da je skraćeno radno vrijemene, rad fokusiran na rezultate, sredstvo koje im daje konkurentsku prednost”, izjavio je izvršni direktor grupe „Četiri dana nedeljno globalno” Džo O'Konor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti