28 Marta, 2024

Prijava

Lavrov optužio NATO i EU što nije mogao doći u Beograd

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak NATO i EU zbog toga što nije mogao doletjeti u Beograd, poručivši im da neće uspjeti narušiti odnose Moskve i Beograda.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora, zemlje koje okružuju Srbiju, zatvorile su svoj zračni prostor za službeni zrakoplov kojim je ruski diplomat trebao u ponedjeljak doputovati u srbijansku prijestolnicu.

Lavrov je tim povodom u Moskvi održao konferenciju za novinare i rekao da Rusija nije mogla ni zamisliti takvu odluku triju članica NATO-a.

Misleći na Srbiju, dodao je da je time jednoj suverenoj zemlji uskraćeno pravo na vlastitu vanjsku politiku. “Naše odnose sa Srbijom nitko neće uspjeti uništiti”, rekao je Lavrov.

Dodao je da zabrana leta pokazuje da EU aktivira “najniže načine djelovanja prema vodstvima onih država koje ne žele suzbiti svoje dostojanstvo i interese, i sve to u suprotnosti sa međunarodnim pravom”.

“Očito nam briselske vođe nisu htjele dati platformu za razgovor u Beogradu, gdje bismo potvrdili rusku poziciju u pogledu Kosova i BiH i potporuinicijatvi Beograda za ‘Otvoreni Balkan”, rekao je Lavrov dodajući da je to sada “zatvoreni Balkan”.

Posjet Lavrova bio je planiran za 6. i 7. lipnja, tri dana prije posjeta njemačkog kancelara Olafa Sholza, prenosi Hina.

Srbijanska premiejrka Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je dolazak ruskog šefa diplomacije doveo je Srbiju “iznimno kompliciranu situaciju”, a neke oporbene stranke i nevladine organizacije tražile su otkazivanje posjeta, smatrajući da je štetan u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: