29 Novembra, 2023

Prijava

Postignut je novi rekord u brzini prijenosa podatka

Nacionalni institut za informacionu i komunikacionu tehnologiju (NICT) iz Japana uspio je da ostvari rekord u prijenosu podataka.

Novi rekord u brzini prijenosa podataka sada iznosi 1,02 petabita u sekundi. U prevodu, to predstavlja milion gigabita koji se svake sekunde pokreću niz liniju. Istovremeno, spomenuta propusna moći će je dovoljna kako bi se istovremeno prenosilo 10 miliona 8K video feedova.

Istraživački tim istog instituta je prije oko godinu dana tokom eksperimenata ostvarivao samo trećinu onoga što im je sada uspelo, kada je u pitanju brzina prijenosa podataka.

Navodi se da je rekord postignut upotrebom mreže optičkih vlakana koja je veoma slična onoj koja se već koristi za aktuelnu infrastrukturu interneta. Istraživači ističu da će to olakšati buduću primjenu i nadogradnju kada su u pitanju pokušaji da se spomenute brzine načine standardom.

Tokom eksperimenta su korištena MCF vlakna i multipleksiranje talasnih dužina. To znači da se signali različitih talasnih dužina šalju istovremeno kroz liniju. Druga inovacija je bila upotreba četiri jezgra, što je četvorostruko povećalo rute za prijenos podataka.

Pri tome su zadržani kablovi iste veličine kao što su oni iz stadardne linije optičkih kablova. Istraživanje je objavljeno tokom CLEO 2022 međunarodne konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: