26 Aprila, 2024

Prijava

Jovan Katić : Tako je malo potrebno za dogovor ali dogovore treba poštovati do kraja

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo neće da uzima vodu s Tilave, iz Istočnog Sarajeva, a što bi, bez imalo sumnje, smanjilo makar dio problema oko snabdijevanja vodom u glavnom bh. gradu!  Ovu smo juče saznali od Jovana Katića, direktora Vodovoda Istočno Sarajevo.

20839572_10214327832572479_1850482407_n

U aprilu 2016. godine ste, na zahtjev sarajevskog Vodovoda, a u saradnji sa Civilnom zaštitom Republike Srpske i Federacije, otpočeli radove na rekonstrukciji transportnog cjevovoda na izvorištu Tilava. Radovi su završeni, međutim taj cjevovod nikada nije stavljen u funkciju. Zašto?

Sarajevski vodovod se zbog dugogodišnjeg problema snabdijevanja glavnog grada vodom, u aprilu 2016.godine obratio našem vodovodu sa zahtjevom za saradnju. Tada su započeti pregovori i vrlo brzo smo krenuli sa radovima. Nakon izvršenih obimnih radova na rekonstrukciji transportnog cjevovoda na izvorištu Tilava , predstavnici sarajevskog vodovoda su, iz nama nepoznatih razloga, jednostavno prekinuli saradnju.

Koliko je novca utrošeno za taj projekat?

Projekat je koštao između 40.000 i 50.000 KM. Bilo je potrebno urediti pristupne puteve do samog tunela, izvršiti ucjevljenje oborinskih voda koje su otežavale radove, potom su se uključile Civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH i obavile proces deminiranja terena, da bismo na kraju izravnali teren i vratili sve u prvobitno stanje. Kao što i sami vidite, radilo se o veoma zahtjevnom i obimnom poslu, sami radovi su trajali od aprila do jula 2016. godine    

Vodovod Istočno Sarajevo je u više navrata sarajevskom Vodovodu nudio da se višak vode preuzmjeri prema Sarajevu. Rekli ste kako Vam nisu odgovarali na dopise, ali ni na telefonske pozive. Da li Vas je iz ViK-a neko kontaktirao nakon što su brojni mediji objavili da je moguće barem ublažiti posljedice redukcija vode u Sarajevu preusmjeravanjem viška vode iz Vodovoda Istočno Sarajevo?

Oni su bili ti koji su nas pozvali na saradnju. Onog momenta kada smo završili radove, kada je došlo do toga da isporuka vode može da počne, iz uprave preduzeća su prestali da nam se javljaju. Mi smatramo da je to vrlo neodgovorno i nekorektno ponašanje nakon što smo imali postignut dogovor o tome kako će ta saradnja da se odvija.

20814779_10214327830452426_1161066523_n

Da li se ikada desilo da dođe do redukcije vode u Istočnom Sarajevu? Građani Istočnog Sarajeva kažu da imaju normalno vodosnabdijevanje čak i noćnim satima, što je za većini građana Sarajeva teško i zamisliti.

Snabdijevanje građana Istočno g Sarajeva vodom je uredno tokom cijele godine. Mi smo imali prekide u vodosnabdijevanju u trenucima kada je došlo do kvarova na mreži, što se svima i uvijek može dogoditi, ali same redukcije vode se ne dešavaju nikada, ni danju ni noću, a ne dolazi ni do obaranja pritiska. 

Sa kojim vodovodima Vodovod Istočno Sarajevo ima saradnju?

Naše preduzeće ima izuzetno dobro saradnju sa svim vodovodnim preuzećima u Republii Srpskoj, većinom vodovodnih preduzeća iz Federacije BiH, sarađujemo sa vodovodma iz Beograda, Novog Sada, Čajetine, Uba ( s njima smo uspješno realizovali jedan IPA projekat prekogranične saradnje između BiH i Srbije 2013.godine) , Užica, Cetinja, Budve, Nikšića i drugi.

Na Jahorini se svake godine održava Međunarodna konferencija o vodama kako bi ljudi iz struke razmijenili iskustva, započeli saradnju i unaprijedili rad. Da li su na pomenutoj Konferenciji učestvovali i predstavnici ViK-a?

Ova konferencija se održava na Jahorini 17 godina. Jedinstvena je u regionu i bavi se problemima vodovodnih i kanalizacionih sistema, kao i drugim oblastima koje se tiču vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Konferencija je veoma posjećena, na njoj učestvuju mnogi eminentni stručnjaci iz zemlje i regiona, ali ja nisam primjetio u radu konferencije učestvuju predstavnici sarajevskog vodovoda.

Da li je moguća ponovna saradnja ViK-a i Vodovoda Istočno Sarajevo? Da li Sarajlije od normalizacije vodosnabdijevanja dijeli samo jedan zahtijev?

Saradnja je uvijek moguća. Potrebno je samo sjesti za sto, dogovoriti saradnju i taj dogovor ispoštovati do kraja. Kada sarajevski vodovod na to bude spreman, mi smo tu za svaki dogovor i saradnju.

20861369_10214327835012540_1702253970_o

Rekli ste da biste bili u mogućnosti sarajevskom Vodovodu  obezbijediti od 30 do 50 dodatnih  litara u sekundi . Koliko bi to koštalo sarajevski Vodovod?

Količine od 30 do 50 iltara sekundnih su one koje mi u ovom trenutku možemo ponuditi sarajevskom vodovodu. Te količine bi mogle biti veće u noćnim satima. Dodatna ulaganja u sistem i poboljšanje hidometeorološke situacije bi sigurno doveli do povećanja količina vode koje biso mogli isporučivati. Iako su pojedinci spekulisali da bi cijena vode bila 1 KM po metru kubnom, želim to da demantujem i kažem da smo prvobitno dogovorili da ti bude 0,50 KM po metru kubnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: