27 Aprila, 2024

Prijava

Zelenski: Biden bi za pet minuta mogao zaustaviti rat ali mi na to ne pristajemo

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska vojska, nakon ranijeg usporavanja, nastavila sa akcijom osvajanja oblasti koje su držale ruske snage na jugoistoku zemlje i da je „preuzela inicijativu”, a da bi dolazak Ukrajinaca do Krima natjeralo ruskog predsjednika Vladimira Putina na pregovore. U intervjuu za „ABC news”, koji je emitovan u nedelju uveče, Zelenski nije negirao tvrdnje „Vašington posta” da su ukrajinski zvaničnici nedavno rekli direktoru CIA Vilijamu Bernsu da je cilj kontraofanzive da se vojska približi Krimu i potom da se Putin primora na razgovore. „Apsolutno je jasno, logično retoričko pitanje da onog momenta kada Ukrajina stigne do administrativne granice sa privremeno okupiranim ukrajinskim poluostrvom, Krimom, vrlo je vjerovatno da će Putin biti primoran na dijalog sa civilizovanim svijetom, nasuprot situaciji kakva je bila prije totalne invazije, jer će biti oslabljen”, rekao je Zelenski.

On je odbacio tvrdnje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je nekoliko puta rekao, da je on na vlasti, da bi okončao rat za 24 sata. „Sama želja da se okonča rat je lijepa. Ali, ta želja se mora zasnivati na realnosti. Mislim da je jednom Tramp imao tih 24 sata. Bili smo u ratu, ne baš u totalnom ratu, ali je bio konflikt, i mislim da je imao tih 24 sata na raspolaganju, ali je vjerovatno imao druge prioritete”, napomenuo je Zelenski. On je istakao da se Kijev neće odreći svoje teritorije.

„Ukoliko pričamo o kraju rata, ali da cijenu plati Ukrajina, drugim riječima, da se odreknemo naših teritorija, smatram da bi na taj način (aktuelni predsjednik Amerike) Bajden mogao da završi rat za pet minuta. Ali, na to ne pristajemo”, poručio je Zelenski, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: