27 Aprila, 2024

Prijava

U tijelu uginulog kita pronađen ćilibar vrijedan pola miliona eura

Šef instituta za zdravlje životinja na španskom Univerzitetu Las Palmas Antonio Fernandes Rodriges u tijelu nasukanog kita ulješure na plaži Las Palmasa pronašao je ćilibar vrijedan oko pola miliona eura.

Rodriges, koji je izvršio više od 1.000 autopsija tijela kitova, rekao je da je, pregledajući tijelo sisara, video da se nešto čvrsto zalijepilo na debelom crijevu.
Ono što sam izvadio bio je grumen prečnika oko 50 do 60 centimetra i težak 9,5 kilograma“, rekao je on.
Početkom 19. vijeka naučnici su otkrili da kitovi, koji jedu velike količine lignji i sipa, koje najčešće ne mogu da svare i povrate ih, uspiju da sintetišu određene količine ostataka tih životinja, što dovodi do stvaranja ćilibara, koji se ponekad i izluči u more, dok se najčešće zaglavi u slepom crijevu kita, koje zbog toga pukne i kit ugine.
Dodaje se da je ćilibar retka supstanca, poznata i kao plutajuće zlato, koja je zbog prijatnog mirisa “sveti gral” za proizvođače parfema.
Univerzitet u Las Palmasu sada traži kupca za komad ćilibara, a Fernardes je rekao da se nadaju da će prikupljena sredstva biti usmjerena na pomoć žrtvama erupcije vulkana na tom ostrvu 2021. godine, kada je načinjena šteta od 800 miliona eura.
Zakon je drugačiji u svakoj zemlji. U našem slučaju, nadam se da će novac otići na ostrvo Las Palmas, gdje se kit nasukao i uginuo“, rekao je on.
Gardijan podsjeća da se ćilibar spominje i u romanu “Mobi Dik” Hermana Melvila, koji ga je opisao kao “mek, voštan, i tako mirisan i začinjen, da se u velikoj mjeri koristi u parfimeriji…Ko bi pomislio da se tako fine dame i gospoda časte esencijom koja se nalazi u neslavnoj utrobi bolesnog kita! Pa ipak je tako!”.
SAD, Australija i Indija zabranile su trgovinu ćilibarom u sklopu zabrane lova i eksploatacije kitova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: