27 Aprila, 2024

Prijava

Ne prestaju sukobi na okupiranim palestinskim teritorijama

Palestinci iz Pojasa Gaze ispalili su jutros rakete na Izrael nakon povlačenja izraelskih snaga iz grada Dženina i prekida jedne od najvećih vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali, u kojoj je stradalo ukupno 13 ljudi.

Izraelska ratna avijacija je uzvratila i pogodila podzemno postrojenje za proizvodnju oružja, saopštila je izraelska vojska, ali za sada nije jasno da li će doći do dalje eskalacije, navodi Rojters.

Nekoliko sati ranije, dva reportera Rojtersa su vidjela izraelske vojne konvoje koji napuštaju Dženin po mraku, što se čini kao kraj izraelske operacije koja je počela u ponedeljak.

Bilans sukoba proteklih dana je 12 poginulih Palestinaca, od kojih najmanje pet boraca, i jedan izraelski vojnik.

Operacija, za koju je izraelska vojska rekla da je imala za cilj uništenje ekstremističke infrastrukture i oružja u izbegličkom kampu Dženin, počela je u ponedeljak napadom dronovima, sa preko 1.000 raspoređenih izraelskih vojnika.

Gusto naseljen izbeglički kamp, u kome na manje od pola kvadratnog kilometra živi oko 14.000 ljudi, bio je jedno od poprišta sukoba koji je prije više od godinu dana zahvatio Zapadnu obalu i izazivao međunarodnu zabrinutost.

Nekoliko sati nakon što su izraelske snage počele da se povlače, palestinski borci u Pojasu Gaze ispalili su pet raketa na Izrael, saopštila je izraelska vojska i navodi da su rakete presretnute i nije bilo žrtava.

U utorak je došlo do eskalacije zbog napada automobilom i nožem u izraelskom poslovnom centru u Tel Avivu u kada je povrijeđeno osmoro ljudi, a odgovornost su preuzeli borci palestinskog Hamasa.

Ljekari bez granica saopštili su da su izraelske snage ispalile suzavac u bolnici u kojoj su radili timovi Ljekara bez granica.

„U ovom trenutku završavamo misiju i mogu reći da naša obimna aktivnost u Dženinu nije jednokratna operacija”, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tokom obilaska kontrolnog punkta u blizini tog grada.

Palestinski borci iz Hamasa, Islamskog džihada i Fataha su utvrdili logor preprekama i postavili osmatračnice, kako bi se efikasnije suprotstavili redovnim vojnim napadima Izraela.

U samom izbegličkom kampu obustavljeno je snabdijevanje strujom i vodom, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: