3 Maja, 2024

Prijava

Ekstremno desni AfD dobio prvog gradonačelnika

U Njemačkoj je danas prvi put izabran gradonačelnik iz redova ekstremno desničarske partije Alternativa za Njemačku (AfD).

To je, kako navodi Frans pres, novi uspeh antimigrantske parije koja je zabilježila rast u anketama, a prije sedmicu dana ostvarila svoju prvu pobjedu na okružnim izborima.

U drugom krugu glasanja za ;gradonačenika malog grada Ragun-Jesnica u regionu Saksonija-Anhalt, kandidat AfD-a Hanes Lot pobjedio je ;nezavisnog kandidata Nilsa Nojmana, saopštile su tamošnje vlasti na Faceboku

Lot, 42-godišnji poljoprivrednik koji je već bio poslanik u lokalnom parlamentu, dobio je 51,1 posto glasova u gradiću s oko 9.000 stanovnika.

Time je AfD prvi put dobila izabranog gradonačenika nekog mjesta.

Na izborima u centralnoj saveznoj državi Tiringiji prošle sedmice je kandidat AfD-a Robert Seselman pobjedio u drugom krugu izbora za lokalnog upravnika u Zonebergu.

Nedavne ankete daju AfD-u 18 do 20 posto podrške, što je rekord za tu stranku koja je sada izjednačena sa socijaldemokratama kancelara Olafa Šolca. Veću podršku jedino ima konzervativni blok CDU/CSU.

AfD, koji je nastao 2013. kao antiislamska i antiimigrantska partija, profitirao je na rastu nezadovoljstva glasača Šolcovom trostranačkom koalicijom uz zabrinutost za inflaciju i troškove vladinih klimatskih planova.

Popularnosti te ekstremno desne stranke doprinio je i visoki nivo imigracije u Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: