27 Aprila, 2024

Prijava

Bauer: Rusija jeste u modricama ali nije poražena

Ruske oružane snage su „u modricama”, ali nikako nisu poražene u ratu u Ukrajini, izjavio je danas visoki oficir NATO, admiral Rob Bauer.

On je najavio najveću rekonstrukciju vojnih planova Alijanse još od Hladnog rata, u slučaju da Moskva, kako je rekao, proširi sukob.

„Nikada ne smijemo potcjeniti Ruse i njihovu sposobnost da se oporave. Ono što generalno vidimo jeste da su Rusi oprezni oko NATO-a. Oni nisu za traženje sukoba sa NATO-om. Mislim da je to znak da su veoma, veoma zauzeti. U kopnenom domenu, ne mislim da imaju puno snaga na raspolaganju da bilo šta urade bilo kome drugom”, rekao je Bauer.

Dodao je da se procjenjuje da je oko 94 posto ruskih kopnenih snaga angažovano u ratu u Ukrajini.

AP navodi da Alijansa priprema nove planove djelovanja, koji se zasnivaju na snazi ruske vojske u periodu prije početka rata u Ukrajini.

Kako prenosi agencija, oko 40.000 vojnika je u pripravnosti na položajima od Estonije na sjeveru do Rumunije na Crnom moru, a oko 100 letjelica svakog dana uzleti na tim teritorijama, i da na Baltičkom i Sredozemnom moru djeluje ukupno 27 ratnih brodova.

Prema novim planovima, NATO ima za cilj da ima do 300.000 vojnika spremnih da pređu na istočni bok u roku od 30 dana.

Bauer je istakao da je rat iscrpio ruske kopnene snage, ali ne i njenu mornaricu i vazduhoplovstvo.

„Uvjereni smo da će se Rusi rekonstruisati. Nastavljamo da ih posmatramo kao ozbiljnu prijetnju na moru, a posebno u vazduhu i svemiru. Oni su i dalje veoma sposobni, a pogotovo u nuklearnom smislu”, kazao je visoki oficir NATO, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: