26 Aprila, 2024

Prijava

VIDEO EU suočena s velikom krizom, goli biciklisti izlaze na ulice u znak protesta

Bruxelles – Europska unija (EU) se trenutno suočava s ozbiljnom krizom koja je rezultirala dramatičnim protestom neobičnog oblika. Biciklisti, pogođeni ovom krizom, izašli su na ulice u Bruxellesu i ostalim europskim gradovima u potpunom golu, kako bi skrenuli pažnju na svoje očajne uslove i nedostatak sredstava za život.

Ovi hrabri biciklisti, svjesni da su goli protesti nešto što se rijetko viđa, odlučili su se na takav korak kako bi istaknuli svoju nemoć i nezadovoljstvo. Njihov golotinjom su željeli simbolično prikazati činjenicu da nemaju ništa – niti odjeću koja bi ih pokrivala, niti financijska sredstva koja su potrebna za dostojan život.

Krizom s kojom se EU suočava, biciklisti su postali jedna od najranjivijih grupa. Povećanje cijena goriva, kao i nedostatak podrške i ulaganja u infrastrukturu za bicikliste, doveli su do smanjenja broja biciklista na ulicama. Osim toga, brojni biciklisti su ostali bez posla zbog teške ekonomske situacije.

Okupljeni tvrde da su biciklisti važan dio održivog saobračaja i da su neophodni za rješavanje problema gužvi, zagađenja i smanjenja emisija stakleničkih plinova. Njihov glas se čuje u sve većem broju gradova, a njihov izbor da izađu goli na ulice ima za cilj izazvati šok i podići svijest o njihovoj borbi za pravednije uslove života.

Organizatori prosvjeda ističu da su svjesni kontroverze koju ovakva vrsta prosvjeda može izazvati, ali tvrde da je njihov cilj privući pažnju javnosti i donositelja odluka na hitnu potrebu za akcijom. Njihov apel je usmjeren prema vladama EU i drugim relevantnim institucijama da ulože veće napore u promovisanju održivog saobračaja i osiguraju bolje uslove za bicikliste.

Reakcije na golotinju biciklista su različite. Dok su neki izrazili podršku njihovom hrabrom i nekonvencionalnom pristupu, drugi su izrazili kontroverzne stavove i kritikovali takav oblik protesta.

U međuvremenu, vlasti EU pažljivo prate razvoj situacije. Još nije jasno kako će reagovati na ove proteste, ali jedno je sigurno – biciklisti su uspjeli privući pažnju javnosti i postaviti pitanje važnosti ulaganja u biciklističku infrastrukturu i podršku za održiv saobračaj.

Kriza koja je zadesila EU i hrabrost biciklista koji su se goli suočili s njom promovišu dublje razmišljanje o potrebi za ulaganjem u održive i inkluzivne politike kako bi se osigurao prosperitet i jednakost za sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: