7 Decembra, 2023

Prijava

Zaharova: „Osveštanjem” ikone sa fašistima, ukrajinski raskolnici učinili čin satanizma

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je osveštavanje poglavara raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanija (Dumenka) ikone Bogorodice na kojoj su prikazani ljudi slični Stepanu Banderi, Romanu Šuheviču i Evgeniju Konovaljcu satanizmom.

„Osvještavanje” ikone koja prikazuje fašiste i ultranacionaliste ne može se nazvati drugačije nego satanizmom”, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova naglasila je da su, prema pisanju pravoslavnih ukrajinskih medija, „Bandera, i Konovaljec, i Šuhevič sebe smatrali unijatima, odnosno u verskim pitanjima bili su potčinjeni poglavaru katolika – rimskom papi”. U ovome se lako vidi namjera raskolničke „PCU” da konačno napusti pravoslavlje, dodala je ona.

„104. brigada teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine saopštava da je ikonopisac Timotej Papirni, koji je sada uzeo oružje u ruke, autor slike”, nastavila je Zaharova.

„To se dešava kada se vukovi kriju ispod jagnjeće kože. Dugo smo to čekali, a sada se desilo – mračne sile su se same otkrile”, zaključila je diplomata.

Roman Šuhevič je bio ukrajinski nacionalist, političar i revolucionar, zapovednik Ukrajinske ustaničke armije u Drugom svetskom ratu, prenosi Sputnjik. Stepan Bandera je bio ukrajinski političar i vođa terorističke Organizacije ukrajinskih nacionalista, koji je bio odgovoran za brojne brutalne zločine počinjene nad Poljacima i Rusima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: