20 Aprila, 2024

Prijava

Državljani BiH i Čečenije planirali napad na gay paradu u Beču

Braća (17 i 20) porijeklom iz BiH i jedan Čečen (14) uhapšeni su zbog planiranja napada na gej paradu u Beču, saopštile su austrijske vlasti.

Kao glavni planeri napada označena su braća, austrijski državljani porijeklom iz BiH, sa boravištem u St. Peltenu, a sa njima je uhapšen i 14-godišnji austrijski državljanin čečenskog porekla, koji živi u Beču. Oni su, navodno, bili simpatizeri Islamske države i nisu imali saučesnike u svom planu, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Zvaničnik austrijske obavještajne službe (DNS) Omar Hajdžavi-Piršner izjavio je da je obavještajnim krugovima od ranije bio poznat samo 17-godišnjak, porijeklom iz BiH, jedno vreme je bio na njihovom radaru, ali su optužbe za terorizam odbačene, jer nije bilo specifične opasnosti.

Uhapšeni su privedeni  neposredno pred gej paradu. Naime, u kući u St. Peltenu su pronađeni pištolji, noževi i ostalo hladno oružje. Kako stoji u saopštenju, osumnjičeni su naoružanje naručili iz inostranstva.

Mladići su radikalizovani putem interneta, što je krajnje uobičajeno u islamističkim krugovima. Navodno su pasionirano pratili salafističke video klipove, te govore propovjednika mržnje, koje su dalje šerovali. Inače, austrijski mediji podsjećaju da ovo nije usamljen slučaj i da je nekoliko mladića, simpatizera Islamske države nedavno osuđeno u Beču i Donjoj Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: