4 Marta, 2024

Prijava

Hrvati odustaju od ljetovanja u svojoj zemlji: Preskupo je!

Zbog velikog rasta cijena za mnoge Hrvate ove godine odlazak na ljetovanje na Jadran postao je luksuz, pa se u putničkim agencijama radije biraju ljetovanja na Mediteranu.

Morate se s tom činjenicom pomiriti i tražiti neka druga rešenja. Kao i 93 posto naših ljudi koji nemaju vikendice, apartmane na moru, ne idemo na ljetovanje“, rekao je Siniša Horvat za zagrebačku N1 i dodao da cijene apartmana rastu brže nego plate.
Lakše će ipak biti onima koji imaju nekretnine na moru.
Definitivno je jednostavnije kad imaš nešto svoje s obzirom na cijene. U principu je postalo puno jeftinije otići van Hrvatske na ljetovanje nego ljetovati u Hrvatskoj što je žalosno, ali eto, tako je dobro za turizam, ali je loše za stanovnike“, rekla je Valentina iz Zagreba.
Neven Ivanić iz Instituta za turizam kaže da će ove godine prijatelji i rođaci biti ključan faktor i pokretač domaćeg turizma. Naime, četvoročlana porodica bi krajem jula sedam dana ljetovanja platila 1.200 evra u privatnom smještaju, a u hotelskom čak oko 4.000.
U oba slučaja su jeftinija opcija Egipat i Tunis, gdje se cijene kreću od 280 do 1.400 evra. U Grčkoj su skuplji hoteli pa bi tamo nedelju dana hotelskog smještaja četvoročlanuu porodicu kostao oko 5.000 eura.
Zemlje poput Tunisa ili Egipta još nude povoljnije ljetovanje nego u Hrvatskoj jer tamo za ‘all inclusive’, bez dodatnih troškova, s uključenom avionskom kartom možete po osobi da ljetujete za 600-700 evra, dok u Hrvatskoj za taj iznos možete dobiti smještaj od tri zvjezdice, noćenje, doručak i polupansion, a čak ne možete dobiti sedam dana apartmana za taj iznos“, kaže šefica prodaje u turističkoj agenciji Ana Magdić.
Hrvati misle da su cijene na hrvatskoj obali prilagođene stranim turistima, a ne domaćim, a oni koji sebi to možda i mogu da priušte, ne žele jer smatraju da ne vrijedi toliko.
Najvažniji strah hrvatskog turizma ove godine bi trebalo da bude odnos kvaliteta i vrijednosti koje se dobijaju za novac, ako tu pogriješimo, sad ne govorimo samo o domaćim stanovnicima koji su žrtva svega ovoga što se događa oko nas, nego ako narušimo odnos kvaliteta i novca, stvarno ćemo biti u problemima“, rekao je Ivanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: