5 Decembra, 2023

Prijava

Slučajevi masturbacije zabilježeni još prije 40 miliona godina, ali nepoznato zašto baš tada

Biolozi koji se bave evolucijom pronašli su poreklo masturbacije među drevnim primatima koji su živjeli na Zemlji prije 40 miliona godina.

Kako bi rekonstruisali istoriju tog čina, britanski naučnici su prikupili brojne publikacije, bilješke o masturbiranju primata od drugih naučnika iz oblasti zoologije. Potom su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivši tako da je ova aktivnost došla vremenom.
Ono što možemo reći je da je ovo ponašanje bilo prisutno 40 miliona godina kod zajedničkog pretka svih majmuna i čovekolikih majmuna. Nije da su se neke vrste jednog dana probudile i počele to da rade. Ovo je drevno, razvijeno ponašanje“, navodi naučnica Matilda Brindl, koja vodi studiju na Univerzitetu u Londonu.
U publikaciji “Proceedings of the Royal Society B”, tim naučnika opisuje kako je masturbacija postala uobičajena među primatima svih polova i uzrasta, ali nije poznato zašto je evoluirala prije više od 40 miliona godina.
Naučnica Brindl navodi da je ovo uobičajeno ponašanje u životinjskom svijetu i da je zbunjujuće kako do sada niko nije istražio na ovom polju. Navodi da je masturbacija savršeno prirodno ponašanje koje ima i svoje zdravstvene prednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: