27 Maja, 2024

Prijava

Roditelji u irskom gradu odlučili da djeci do 13 godina zabrane telefone

U irskom Grejstounsu, gradiću sa oko 18 hiljada stanovnika, roditeljska inicijativa urodila je plodom, pa djeca neće dobijati mobilne telefone za korištenje sve dok su u osnovnoj školi.

Udruženja roditelja iz osam osnovnih škola u irskom gradu Grejstounsu zajednički su pokrenula inicijativu u pokušaju poboljšanja kvaliteta djetinjstva i školovanja svoje djece. Njihova dobrovoljna kolektivna inicijativa predložila je da se deci, sve dok su u osnovnoj školi, ne dopusti posjedovanje telefona.

Ideja je motivisana činjenicom da su roditelji i učitelji zabrinuti zbog rastuće pojave anksioznosti među djecom, kao i zbog prerane izloženosti sadržajima namenjenim odraslima.

Dobrovoljna odluka

Roditeljsku inicijativu “It Takes a Village” podržale su i škole, pa će ona biti i sprovedena – deci, u pravilu u uzrastu do 13 godina, telefoni se neće davati na raspolaganje ni u školi niti kod kuće. Pridržavanje neće biti obavezno, već će mu svaki roditelj pristupiti prema sopstvenoj odluci, ali bitno je da je već dovoljno ljudi odlučilo da podrži takvu odluku, smatraju organizatori.

Nadaju se da će prevladati takav stav, odnosno da će se stvoriti kritična masa i da će zabrana telefona za osnovnoškolce postati uobičajena praksa.

Roditelji koji imaju problem sa sprovođenjem ovakve odluke također su pozdravili inicijativu, jer su vidjeli pozitivne učinke. “Jednom kada se 90% razreda dogovori oko toga, i meni će biti lakše da svom djetetu kažem ne”, izjava je jedne majke 11-godišnjaka. Drugi roditelji kažu da su “zbog TikToka i sličnih” izgubili svoju djecu, tj. ona su ceo dan zauzeta korištenjem tehnologije umjesto da učestvuju u porodičnom životu.

Nakon što su određene škole počele da zabranjuju telefone, pojavila se i ova lokalna inicijativa da se oni deci zabrane uopšteno. Jednom kada čitava stvar zaživi u zajednici Grejstounsa, pokretači se nadaju da će se praksa proširiti i na ostatak Irske te da će imati pozitivan uticaj na dobrobit djece.

“Djetinjstvo je sve kraće i kraće, a mi imamo osjećaj da mnoga djeca nisu još emocionalno spremna da posjeduju pametne uređaje”, ističe direktorka inicijative Rejčel Harper, također i upravnica jedne lokalne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: