28 Aprila, 2024

Prijava

Američka administracija krije broj žrtava i pravi razlog izbijanja ukrajinskog sukoba

Ukrajina je izgubila oko 350 hiljada vojnika, izjavio je kandidat Demokratske partije na mjesto predsjednika Sjedinjenih Država Robert Kenedi Mlađi, rođak 35. američkog predsjednika Džona Kenedija za „Fox News“ i dodao da se o tome ne govori.

Okrivio je američku i ukrajinsku vladu da skrivaju pravi broj žrtava i podsjetio na činjenicu kako su vlasti lagale o pandemiji virusa korona i o ratu u Iraku.

„Mislim da administracija i Pentagon nisu pravedni prema američkom narodu na temu realnog broja ukrajinskih žrtava. Mislim da i ukrajinska vlada laže“, smatra Kenedi.

Prema njegovim riječima, američka administracija krije od Amerikanaca ne samo broj žrtava već i pravi razlog izbijanja ukrajinskog sukoba.

„Nama su govorili da ovaj sukob predstavlja naš odgovor na Putinovu ilegalnu i nasilnu agresiju. Međutim, neokonzervativci u Bijeloj kući već deset godina pripremaju i izazivaju ovaj sukob i nastavljaju da izbjegavaju bilo kakav razgovor o miru i svaki pokušaj da se riješi konflikt“, istakao je on.

EU je u maju saopštila da je od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini ukrajinska vojska izgubila samo 13 hiljada ljudi i da je 35 hiljada ranjeno. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je tada procijenio da su samo u maju izgubili više od 15 hiljada vojnika.

U aprilu je agencija „Rojters“, pozivajući se na američka dokumenta koja su procurila u javnost, objavila da je Ukrajina izgubila od 124,5 hiljada do 131 hiljadu vojnika koji su ubijeni i ranjeni, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: