22 Septembra, 2023

Prijava

Turska lira pala blizu historijskog minimuma nakon Erdoganove pobjede

Turska lira pala je blizu istorijskog minimuma u odnosu na američki dolar nakon pobjede Redžepa Tajipa Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj.

U 9.10 jedan američki dolar se na tržištima prodaje za 20,05 turskih lira, dok je negativni rekord zabilježen u petak, kada se dolar prodavao za 20,06 lira, prenosi Rojters.

Turska valuta je izgubila više od šest posto svoje vrijednosti od početka 2023. godine, a njena vrijednost je u poslednjih deset godina pala za više od 90 posto.

„Erdoganova pobjeda ne nudi sigurnost stranim investitorima”, smatra stručnjak kompanije Telimer, Hasnain Malik, prenosi Tanjug.

On smatra da su male šanse da se predsjednik Turske nakon izbora vrati standardnoj ekonomskoj politici.

Centralna banka Turske u toku prethodne dve godine postepeno obarala referentnu kamatnu stopu, sa 19,0 posto na sadašnjih 8,5 posto.

Inflacija je Turskoj je, prema državnoj statističkoj agenciji Turkstat, u aprilu iznosila 43,68 posto.

Predsjednik Erdogan je u svom govoru nakon izborne pobjede saopštio da je visoka inflacija gorući problem u zemlji i da će ona pasti, ali ekonomski analitičari su i dalje skeptični.

Kopredsjednik savetničke firme Teneo Volfango Pikoli procjenjuje da nova turska vlada neće preduzimati sasvim standardne ekonomske mjere, ali da će donekle korigovati sadašnji pristup.

Redžep Tajip Erdogan pobjedio je jučer u drugom krugu izbora za predsjednika Turske sa 52,14 posto osvojenih glasova, saopštio je predsjednik Visoke izborne komisije Ahmet Jener zvanične rezultate, prenijele su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti