19 Marta, 2024

Prijava

Pozorišni projekt ‘Pregovaranje mira’ u Sarajevu okupio evropske umjetnike

Udruženje Kontakt najavilo je novi pozorišni projekt, ‘Pregovaranje mira’, koji je u Sarajevu okupio umjetnike i umjetnice iz Ukrajine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Češke, Norveške i Estonije.

 

Produkciju projekta potpisuje Qendra Multimedia Kosovo u saradnji sa Kontaktom (Bosna i Hercegovina), Teatro della Pergola (Firenca, Italija), Gradsko pozorište Prag (Prag, Češka), Mittelfest (Cividale del Friuli – Italija), Pozorište Black Box (Oslo – Norveška), Euro-Scene (Leipzig, Njemačka), Vaba Lava (Talin – Estonija), My Balkans (Beograd/New York – Srbija/SAD), Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Predstava će premijerno biti izvedena u oktobru ove godine u Prištini, nakon čega će imati evropsku turneju.

– Predstava ‘Pregovaranje mira’ sagledat će mirovne pregovore koji prate nasilne sukobe, posebno u svjetlu nedavne ruske invazije na Ukrajinu. Uzimajući u obzir različite modele mirovnih sporazuma iz raznih ratova i sukoba širom svijeta (uključujući Dayton), projekt „Pregovaranje mira” prikazat će pozadinu mirovnih sporazuma, izazove sa kojima se suočava i strah i nadu koji prate čitav proces.

Tko može pregovarati o miru? Je li to dužnost političkih lidera? Imaju li oni legitimitet za to? Mire li se ljudi nakon potpisivanja mirovnog akta? Kakva je uloga isprike strane koja je izazvala zločine, ubojstva i nasilje prema drugoj strani? Može li biti kolektivnog oprosta ili je ovo drugo individualni čin? Tko odlučuje o pomirenju? Tko bi se trebao pomiriti: političari, vlade ili obični ljudi: oni koji su vjerojatno najviše propatili u ratu ili sukobu? Neka su od pitanja na koja želimo odgovoriti – navode iz Udruženja Kontakt.

Po teksktu Jetona Neziraja, predstavu režira Blerta Neziraj (Kosovo), dok će uloge ostvariti Svetozar Cvetković (Srbija), Meli Qena (Kosovo), Ema Andrea (Albanija), Ejla Bavčić (Bosna i Hercegovina), Orest Pastukh (Ukrajina), Martin Kõiv (Estonija), Harald Thompson Rosentrom (Norveška).

Dramaturg je Dimitrije Kokanov (Srbija), kompozitor Ardo Ran Vares (Estonija), kostimograf Blagoj Micevski, koreograf Gjergj Prevazi (Albanija), video Besim Ukzmajli (Kosovo) i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: