23 Aprila, 2024

Prijava

Kineski hakeri špijunirali ključne infrastrukture Amerike, oni su jedinstveni

Američka kompanija Majkrosoft i zapadne obavještajne službe saopštile su da su kineski hakeri, koji rade za svoju državu, špijunirali ključne američke infrastrukturne organizacije, od telekomunikacionih do transportnih centara.

Tokom špijunirana jedna od meta bila i američka teritorija Guam, gdje se nalazi strateški važna vojna baza SAD, dodao je Majkrosoft.

Rojters navodi da, dok Kina i SAD redovno špijuniraju jedna drugu, analitičari kažu da je ovo jedna od najvećih poznatih kineskih sajber špijunaža uperenih ka američkoj ključnoj infrastrukturi.

Američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA) saopštila je da radi sa partnerima iz Kanade, Novog Zelanda, Australije i Velike Britanije, kao i FBI, da identifikuje koliko je organizacija bilo na meti.

Kanada, Britanija, Australija i Novi Zeland upozoreni su da bi i oni mogli da budu na meti hakera.

Analitičari Majkrosofta ističu da kineska hakerska grupa „Volt tajfun” razvija sposobnosti kojima bi mogla da izazove pometnju u ključnim komunikacionim infrastrukturama između SAD i Azije tokom budućih kriza.

„To znači da se spremaju za takvu opciju. Kineska aktivnost je jedinstvena i zabrinjavajuća, jer analitičari još nemaju jasan uvid u to za šta je sposobna ova grupa”, rekao je analitičar za prijetnje iz Gugla, Džon Hultkvist, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: