5 Decembra, 2023

Prijava

Čelnik turske antiimigracione stranke podržava Erdoganovog protukandidata Kilicdaroglua

Čelnik turske antiimigracione ‘Stranke pobjede’ podržao je u srijedu predsjedničkog kandidata Kemala Kilicdaroglua  u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, na kojima će se taj opozicioni kandidat suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Umit Ozdag, čelnik nacionalističke ‘Stranke pobjede’ koja je dobila podršku od 2,2 posto na parlamentarnim izborima 14. maja, pozvao je svoje pristaše da podrže Kilicdaroglua u drugom krugu izbora 28. maja u kojem Erdogan nastoji produžiti vladavinu koja traje već dva desetljeća.

– Odlučili smo podržati gospodina Kilicdaroglua u drugom krugu predsjedničkih izbora – rekao je Ozdag na konferenciji za novinare u Ankari zajedno s Kilicdarogluom, javlja France 24.

Potvrda bi mogla biti odgovor na podršku koju je Erdogan dobio u ponedjeljak od Sinana Ogana, predsjedničkog kandidata krajnje desnog saveza predvođenog Pobjedničkom strankom.

Ogan je bio treći s 5,2 posto predsjedničkih glasova, iza Erdogana s 49,5 posto i Kilicdaroglua s 44,9 posto.

Analitičari kažu da su mnogi još neodlučni, držeći mogući ključ pobjede u drugom krugu. Ozdag je rekao da su se njegova stranka i Kilicdaroglu dogovorili o planu vraćanja migranata u roku od godinu dana “u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima”.

Ozdag je rekao da je vodio slične razgovore s Erdoganovom AK Partijom (AKP), ali je odlučio da ga neće podržati jer njihovi planovi ne uključuju repatrijaciju migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: