Maj 31, 2023

Prijava

Челник турске антиимиграционе странке подржава Ердогановог протукандидата Килицдароглуа

Челник турске антиимиграционе ‘Странке побједе’ подржао је у сриједу предсједничког кандидата Кемала Килицдароглуа  у другом кругу предсједничких избора у Турској, на којима ће се тај опозициони кандидат супротставити актуелном предсједнику Рецепу Таyyипу Ердогану.

Умит Оздаг, челник националистичке ‘Странке побједе’ која је добила подршку од 2,2 посто на парламентарним изборима 14. маја, позвао је своје присташе да подрже Килицдароглуа у другом кругу избора 28. маја у којем Ердоган настоји продужити владавину која траје већ два десетљећа.

– Одлучили смо подржати господина Килицдароглуа у другом кругу предсједничких избора – рекао је Оздаг на конференцији за новинаре у Анкари заједно с Килицдароглуом, јавља Франце 24.

Потврда би могла бити одговор на подршку коју је Ердоган добио у понедјељак од Синана Огана, предсједничког кандидата крајње десног савеза предвођеног Побједничком странком.

Оган је био трећи с 5,2 посто предсједничких гласова, иза Ердогана с 49,5 посто и Килицдароглуа с 44,9 посто.

Аналитичари кажу да су многи још неодлучни, држећи могући кључ побједе у другом кругу. Оздаг је рекао да су се његова странка и Килицдароглу договорили о плану враћања миграната у року од годину дана “у складу с међународним правом и људским правима”.

Оздаг је рекао да је водио сличне разговоре с Ердогановом АК Партијом (АКП), али је одлучио да га неће подржати јер њихови планови не укључују репатријацију миграната.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti