3 Maja, 2024

Prijava

Predsjednički rivali u Turskoj imaju sedam dana da ubjede svoje glasače

Dvojica rivala u izbornoj trci za predsjednika Turske sada imaju sedam dana da ubjede glasače koji su ih iznevjerili 14. maja, ali prednost ima aktuelni predsjednik Redžep Tajip (69) Erdogan posle proboja konzervativaca na parlamentarnim izborima.

Erdogan je osvojio 49,52 posto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, a za njega se govorilo da je umoran i istrošen posle 20 godina na vlasti. Međutim on ima 2,5 miliona glasova više od protivnika, socijaldemokrate Kemala Kiličdaroglua (74), bivšeg visokog državnog službenika i političkog veterana.

Kiličdaroglu koji obećava „povratak proljeća, mirnu demokratiju” i povratak pravne države, dobio je 44,9 posto glasova, na osnovu velike opozicione koalicije koja želi da ga dovede na vlasti. U toj koaliciji su stranke i ljevice i desnice.

Konsultantska grupa Juroejža koja je bila jedna od rijetkih koja je predvidjela prednost Erdogana u prvom krugu sa odzivom birača od 89 posto, i sada daje prednost aktuelnom predsjedniku Turske.

„Mnogi nacionalistički birači ne odobravaju odluku opozicije da je predstavlja Kiličdaroglu i nisu ga podržali”, rekao je politikolog Berk Elsen.

Pored ta dva kandidata u prvom krugu izbora na trećem mjestu je bio Sinan Ogan, predstavnik nacionalističke ekstremne desnice, koji želi da se riješi oko pet miliona izbjeglica i migranata koji su u Turskoj.

Ogan (54) će sutra saopštiti kojeg će kandidata podržati u drugom krugu. Erdogan ga je u petak primio na jedan sat u Istanbulu, ali osim fotografije njihovog rukovanja, nije objavljeno ništa što bi pokazalo o čemu su razgovarali.

Politikolog je rekao da nije siguran da li je Erdoganu uopšte potreban Ogan.

Kiličdaroglu s druge strane još nije razgovarao sa Oganom, ali je imao sastanak sa šefom nacionalističke stranke Zafer, Umitom Ozdagom.

Podrška neke stranke opoziciji koju predvodi Kiličdaroglu je bitna jer je na parlamentarnim izborima, održanim istog dana kad i prvi krug predsedničkih, najviše poslaničkih mjesta (322 od 600) pripalo je  Erdoganovnom taboru, a opoziciji 213, prenosi Beta-AFP.

Erdoganova islamsko-konzervativna partija, Stranka pravde i razvoja (AKP), sama je osvojila 268 poslaničkih mjesta i ostaje vodeća politička formacija koju podržavaju ekstremno desničarska Stranka nacionalistički pokret (MHP) sa 50 mesta, kao i nekoliko malih islamističkih partija, kao što su Huda-Par (četiri poslanika) i Jeniden Refah (pet).

Iako borba izgleda teška, Kiličdaroglu nije održao nijedan miting od prvog kruga niti je takav skup zasad planiran. On je u četvrtak dao iznenađujući izjavu da će sve izbjeglice „poslati kući, ako dođe na vlast”.

Kiličdaroglu je ranije rekao da želi da vrati 3,7 miliona Sirijaca „u roku od dvije godine” u slučaju da pobjedi.

Erdogan nastavlja da putuje u oblasti pogođene zemljotresom 6. februara, gdje je većina ionako glasala za njega.

Turski predsjednik dočekan brojnim zastavama, obećao je rekonstrukciju u roku od šest mjeseci i doslijedno ponavlja iste optužbe u kojima protivnički tabor povezuje sa „teroristima i zajednicom LGBT”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: