25 Aprila, 2024

Prijava

Tribina o perspektivama Bošnjaka u Sandžaku na Danima mevluda i zikra

Perspektive Bošnjaka u Sandžaku i R Srbiji“ naziv je tribine koja je u okviru manifestacije ‘Dani mevluda i zikra’ održana u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu.

Na tribini je govorio Mevlud-ef. Dudić, muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, koji je naglasio kako se ove godine obilježava 30 godina od osnivanja tog Mešihata ali i 33 godine nakon što je godinu dana proveo u Mostaru te da je ovo dobro prilika da se porazgovara o projektima koje realiziraju i koji su možda slični kao i oni u Hercegovini.

Dodao je kako su za opstanak jednog naroda i jedne zajednice dvije stvari jako bitne, a to su vakuf i obrazovanje te podsjetio na važne projekte koje su, i pored osporavanja od strane nadležnih tijela, uspješno realizirali na području Sandžaka.

Prvi od njih bila je medresa. Ona danas ima 645 učenika i učenica i, kako je kazao, najbolji je promicatelj islamske misli. Nakon toga, uslijedilo je osnivanje obdaništa pri Islamskoj zajednici, a zatim Škole Kur'ana, koja ima dvadesetak odjeljenja na prostorima Sandžaka, te Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

– Osnivanjem Fakulteta za islamske studije udaren je temelj visokom školstvu u Sandžaku. Bošnjaci imaju pravo na svoje obrazovanje, imaju pravo da imaju svoj fakultet, imaju pravo da proizvode kadar kakav njima treba, … Kakva će zajednica izgledati neće niko drugi odlučivati osim nas. Ovakva zajednica je najveći nimet i blagodat i za državu Srbiju a svaka druga zajednica i drugačija je opasnost za to društvo. I zato možemo svijetla obraza i podignute glave svugdje da govorimo i pričamo jer nije upereno protiv nikoga, jer radimo ono što je Ustavom Republike Srbije nama zagarantirano, a u Ustavu stoji da može postojati samo jedna Islamska zajednica – poručio je, uz ostalo, Mevlud-ef. Dudić.

Uručio je i poklone mostarskom muftiji Salemu efendiji Dedoviću, kao i bivšem muftiji Seidu efendiji Smajkiću te kazao kako je privilegija biti dio manifestacije koja se održava iz godine u godinu.

“Dani mevluda i zikra” glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: