22 Maja, 2024

Prijava

Ostin: Prevrnuti ćemo svaki kamen da otkrijemo izvor curenja podataka

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti istragu nedavnog navodnog curenja povjerljivih dokumenata, dok se ne utvrdi njegov izvor.

Rojters navodi da je imao uvid u više od 50 dokumenata sa oznakom „tajno” i „strogo povjerljivo”, koji su se prvi put pojavili na web siteovima društvenih mreža u martu, i koji navodno otkrivaju detalje o vojnim sposobnostima nekih američkih saveznika i protivnika, ali da nije mogao nezavisno da provjeri njihovu autentičnost.

„Nastavićemo da istražujemo i prevrnućemo svaki kamen sve dok ne utvrdimo izvor i obim ovoga”, rekao je u utorak Ostin na konferenciji za novinare u State departmentu.

Ostin, koji je prvi visoki američki zvaničnik koji je prokomentarisao curenje, saopštio je da je Pentagon upoznat sa dokumentima objavljivanim 28. februara i 1. marta, ali da nije siguran da li postoje drugi dokumenti koji su ranije postavljani na internetu.

„To su stvari koje ćemo saznati tokom nastavka istrage”, dodao je Ostin.

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Vilijam Berns rekao je da vlada SAD veoma ozbiljno shvata curenje dokumenata i da su „Pentagon i Ministarstvo pravde pokrenuli intenzivne istrage da utvrde šta se dogodilo”.

„Moramo izvući pouke iz toga i o načinima kako možemo pooštriti procedure”, rekao je Berns.

Između ostalog, objavljeni dokumenti uključuju detaljne procjene sposobnosti i slabosti ukrajinskih i ruskih snaga na bojnom polju, a istražitelji pokušavaju da utvrde koja je osoba ili grupa mogla da ima sposobnost i motivaciju da objavi obavještajne izvještaje.

Curenje ovih podataka bi moglo biti najštetnije objavljivanje povjerljivih informacija američke vlade od 2013. godine, kada je hiljade dokumenata objavljeno na web siteu Vikiliks, navodi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je krivičnu istragu zbog objelodanjivanja dokumenata, navodi britanska agencija, prenosi Tanjug.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: