27 Aprila, 2024

Prijava

Stoltenberg: Putin je sam pokrenuo historijsko nordijsko proširenje NATO-a

Ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je sve suprotno od svojih ratnih ciljeva u Ukrajini pokrenuvši tako “historijsko” pristupanje Finske NATO-u koje će biti finalizirano u utorak, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenosi Reuters.

– Putinov deklarirani cilj invazije na Ukrajinu bio je da bude što manje NATO-a – rekao je on novinarima u sjedištu Alijanse u Briselu, govoreći nekoliko sati prije nego što će Finska zvanično postati nova članica vojnog saveza.

– Postigao je upravo suprotno. Finska će to postati danas, a uskoro će i Švedska postati punopravni član alijanse – rekao je Stoltenberg.

Kasnije u utorak, NATO u svom sjedištu treba održati ceremoniju obilježavanja pristupanja Finske.

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine natjerala je Finsku i njoj susjednu Švedsku da se prijave za članstvo u NATO-u, napuštajući decenijsko opredjeljenje o vojnoj neutralnosti.

Finska ima granicu od 1.300 km sa Rusijom, što znači da će se granica NATO-a sa Rusijom otprilike udvostručiti, a Moskva je obećala da će pojačati svoje snage u pograničnim regijama.

Odgovarajući na najnovija saopćenja iz Moskve, Stoltenberg je rekao da NATO stalno procjenjuje svoje pozicije, održava više vježbi i ima više prisustva u nordijskom regionu.

Također je umanjio značaj Putinovog obećanja o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

– Do sada nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom pozicioniranju Rusije koje bi zahtijevale bilo kakve promjene u našem stavu, ali ćemo ostati na oprezu, pažljivo ćemo pratiti šta rade i poduzet ćemo potrebne korake kako bismo uvijek osigurali da imamo kredibilne načine odvraćanja za sve naše saveznike – rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: