2 Maja, 2024

Prijava

Dva iranska ratna broda stigla u Cape Town

Dva broda iranske mornarice ; korveta IRIS „Dena“ i pomoćni brod IRIS  „Markan“ pristali su u južnoafričku luku Kejptaun, radi „ dopunjavanja goriva i zaliha“, nekoliko sedmica nakon sidrenja ruskog ratnog broda „Admiral Gorškov“ na plovidbi ka združenim pomorskim manevrima“ Mosi 2“,  Kine JAR i Rusije između luka Durban i Ričards Bej u februaru, izvijesto je danas dnevnik „ Sovetan“ iz Johanesburga.  Zvanična Pretorija nije komentarisala uplovljavanje dva iranska ratna broda u luku nadomak rta Dobre nade.

U međuvremenu, Nacionalna uprava južnoafričkih luka Transnet potvrdila je u ponedeljak dolazak dva broda, IRIS Dena i IRIS Markan, krajem prošle nedelje. IRIS je inače akronim za brod Islamske Republike Iran. Kapetan Iael Vearlei, vršilac dužnosti lučkog kapetana u Kejptaunu, rekao je da je su ispoštovani svi standardi u procedure prijema dva iranska ratna broda. „Obavještenje o dolasku primljeno od agenta broda je propraćeno kopijom diplomatskog odobrenja državnog odjeljenja za međunarodne odnose i saradnju , saopšteno je u Kejptaunu. Posjeta iranskih ratnih brodova Kejptaunu, izazvala je primjetno negodovanje južnoafričke opozicije , kao i na društvenim mrežama , posebno na popularnom pomorskom sajtu „ Afričke luke i brodovi“ koji je objavio fotografije „ Dene“ i „ Markana“ u Kejpatunu.

Inače, februarska vojna vježba „ Mosi dva“ izazvala je inače brojne kritike zvaničnog Zapada, južnoafričke opozicije kao i grupa lokalnog civilnog društva. „Sjedinjene Države su zabrinute u vezi sa bilo kojom zemljom… koja vježba sa Rusijom dok Rusija vodi brutalni rat protiv Ukrajine“, rekao je portparol Bijele kuće za BBC u februaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: