26 Aprila, 2024

Prijava

Beograd: Giaufret najavio podršku Srbiji od 27 milijuna eura

Voditelj izaslanstva Europske unije u Srbiji Emanuel Giaufret kazao je danas u Beogradu da je stalni napredak u vladavini prava ključan za put Srbije ka Europskoj uniji (EU) te najavio podršku od 27 milijuna eura i još dodatnih tri milijuna eura u vezi s ustavnim zakonima.

Na konferenciji posvećenoj reformi pravosuđa Giaufret je kazao da brzina Srbije na putu ka EU ovisi od slobode medija, kao i od borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, te da stalni napredak u poglavlju 23 treba biti prioritet.

“Europska unija ostaje na strani Srbije. Vladavina prava je ključni stup svake demokracije i mi smo tu da pomognemo Srbiji, rekao je  Giaufret i najavio podršku u iznosu od 27 milijun eura i još dodatnih tri milijuna eura u vezi s ustavnim zakonima.

Govoreći o tome da je Srbija nedavno obilježila Dan državnosti, koji se vezuje za donošenje Ustava iz 1835. godine, kada je uvedeno načelo neovisnosti sudstva, Giaufret je istaknuo da je u skladu s tim načelom najnovija reforma pravosuđa zapravo “srpska” i da predstavlja ponovno rađanje moderne Srbije.

“Vladavina prava je suštinska vrijednost, a za to je potrebno neovisno pravosuđe. Reforma pravosuđa je ključna za građane jer može uvesti značajne pozitivne promjene u pravosudnom sustavu”,  kazao je voditelj izaslanstva EU u Srbiji Emanuel Giaufret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: