23 Aprila, 2024

Prijava

Zelenski u Parizu tražio od Makrona i Šolca avione i teško naoružanje „što prije”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je doputovao u Pariz na večeru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tražio je od njih teško naoružanje i avione „što je više moguće” i „što je prije moguće”.

„Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije naši piloti dobiju avione, prije će se završiti ova ruska agresija i moći ćemo da se vratimo miru u Evropi”, rekao je Zelenski za AFP.

Makron je Zelenskog uvjerio u svoju „odlučnost” da „prati” Ukrajinu „ka pobjedi” i u svoju želju da nastavi isporuke francuskog oružja Ukrajini skoro godinu dana nakon početka ruske invazije.

„Mi stojimo uz Ukrajinu. Čvrsto. I sa odlučnošću da je pratimo do pobjede i obnavljanja njenih legitimnih prava”, rekao je Makron. „Nastavićemo napore u pogledu isporuka odbrambenih sredstava”, dodao je on.

Šolc je Zelenskom rekao da će saveznici vojno podržavati Ukrajinu, posebno vojo, „koliko god bude potrebno” da odbije rusku invaziju.

„Mi smo se angažovali sa Ukrajinom (…) i podržali Ukrajinu finansijski, humanitarno i naoružanjem: teškom artiljerijom, protiv-vazduhoplovnom odbranom i, odnedavno, isporukom borbenih tenkova, i nastavićemo da tako radimo, pa koliko god da je potrebno”, uvjerio je njemački kancelar na konferenciji za novinare u Parizu zajedno sa francuskim i ukrajinskim predsjednicima, Makronom i Zelenskim.

Pariz je druga etapa iznenadne evropske turneje Zelenskog, posle Londona, gdje je pozvao svoje saveznike da mu isporuče borbene avione kako bi odbili napade Rusije.

Zelenski sutra iz Pariza ide u Brisel, na samit Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: