14 Aprila, 2024

Prijava

‘Banjalučka muradija’ sutra u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletur-regaib

“Banjalučka muradija” koja se organizira povodom mubarek noći Lejletur-regaib bit će održana u Ferhadija džamiji u Banjoj Luci u petak, 27. januara, između akšama i jacije namaza.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović kazao je da je Lejletur-regaib, posebna noć, prva od onih blagoslovljenih, noć želja, čežnje i potrebe.

– Muradija – manifestacija i dova koju organiziramo, definiše se kao dova na murad ili zov duše i vapaj za ispunjenje želje. Vjernici svoju potrebu i želju iskazuju putem dove, sadake, kurbana, nafila-namaza, dobrovoljnog posta i čineći hajrate koji mogu biti različitih sadržaja – kazao je Abdibegović.

Dozvoljeno, dodao je, moliti Allaha nakon učinjenog hajra, dobra, za ispunjenje želje, želje na murad.

Posebna dimenzija manifestacije je što se održava u Ferhadiji, džamiji koja je doživjela rušenje, a zatim i ponovno uzdiguće.

– Banja Luka to zaslužuje, a i kroz povijest nas je zadužila. Uz to, preživjeti, podnijeti toliku tugu, žalost, bol, patnju, napaćenost i iznurenost, a ostati dostojanstven i postojan, znači biti odabran i izabran za svjedoka ‘doba zla i zlih ljudi – kazao je muftija.

Iz čovjekova duha i svijesti o sebi, dodao je, sve polazi: vjera, kultura, tradicija, običaj, napredak i progres, zato Muradijom kao centralnim duhovnim događajem žele zasaditi sadnicu duhovnog života i egzistencije, i to baš u Banjoj Luci.

Muradija je postala već tradicionalna manifestacija kojoj se odazivaju vjernici iz cijele Bosne i Hercegovine, a muftija je govorio i o tome šta za Banju Luku i njene muslimane predstavlja ovo okupljanje.

Naglasio je da kroz Muradiju žele obznaniti i potvrditi “da se vrijedilo boriti, žrtvovati, ostati i vratiti, te obnoviti porodični dom i mjesto rođenja”.

Ovogodišnja manifestacija će sadržajno biti ispunjena učenjem Kur'ana, ciljano odabranih sura, zikrom, nafila-namazom i dovom, javlja MINA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: