27 Maja, 2024

Prijava

Mozgovi dječaka i djevojčica se razlikuju

Vaša beba će vam pripremiti mnogo iznenađenja od samog početka. No, to se ne odnosi na neispavanost ili pune pelene…

Postoje nevjerovatne činjenice uz pomoć kojih ćete bolje razumjeti svoju bebu.

Jedna od iznenađujućih činjenica novorođenčadi jeste da se mozgovi dječaka i djevojčica razlikuju. Istraživanja pokazuju da mozak novorođenih dečaka može da raste brže od mozga djevojčica u prva tri mjeseca, naročito u područjima koja kontrolišu kretanje.
S druge strane, djevojčice mogu da imaju osjetljivija čula, što znači da mogu da vide i čuju bolje od dječaka.
Još jedna neobična činjenica jeste da učenje govora počinje u materici. Vaša beba može da čuje vaš glas i druge zvukove otprilike u 23. sedmice trudnoće. Iako svoju prvu riječ neće izgovoriti prije otprilike godinu dana, ona jezik uči od samog početka.
Vaš glas je najdraži zvuk vaše bebe i ona će voljeti da čuje kako joj pričate i pjevate. Nikada nije prerano da počnete da čitate svojoj bebi, a što više riječi sada čuje, to će njene jezičke sposobnosti kasnije biti bolje.
Bebe se takođe rađaju sa sposobnošću plivanja. Novorođenčad prirodno zadržava dah pod vodom i uz pomoć ruku i nogu održava svoje tijelo na površini vode. Planirajte odlazak na bazen nakon šestonedeljne kontrole.

Tek rođene bebe su kratkovide i mogu jasno da vide samo oko 20 do 30 cm ispred svog lica. Kad vaša beba napuni mjesec ili dva mjeseca, moći će da fokusira pogled na igračku kada joj je pomjerite ispred lica. Izaberite igračke u živim bojama kako bi vašoj bebi igračke bile jasnije.
Želudac novorođenčeta je veličine lešnika. Ovo objašnjava zašto bebe moraju tako često da se hrane. Želudac vaše bebe brzo će rasti i do kraja druge nedelje imaće veličinu velikog kokošijeg jajeta. Međutim, i dalje će morati da se hrani noću dok ne napuni najmanje šest mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: