27 Maja, 2024

Prijava

Kriptovaluta ima vjerska pravila: Da li ste čuli za islamski novčić?

Islamski novčić (Islamic Coin) je digitalna valuta namenjena muslimanskoj zajednici.

Njen cilj je “osnaživanje finansijskog sistema koji funkcioniše u skladu sa Šerijatom”.

To konkretno znači da funkcioniše po principima zasnovanim na islamskoj religiji i Kuranu kao osnovnom izvoru prava. Dio finansijskog sistema u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom već posluje u skladu sa šerijatskim pravilima.

Primjera radi, muslimanske banke izbjegavaju kamatu i ne bave se finansiranjem, niti u bilo kom pogledu učestvuju u proizvodnji i distribuciji alkohola, opojnih droga, pornografije, prostitucije, igara na sreću, duvana, medijskih programa i filmova koji promovišu vrijednosti koje nisu u skladu sa tumačenjem Kurana.

Specifičnost Islamskog novčića

 

Islamski novčić proizvod je kompanije ICNetwork koju je osnovala grupa blokčejn i finteh entuzijasta, na čelu sa Andrejom Kuznecovim. Ona je razvila Haqq Blockchain, platformu koja funkcioniše u skladu sa šerijatskim pravilima i koristi manju količinu energije od mnogih drugih platformi ovog tipa. Haqq Blockchain omogućava transakcije Islamskim novčićima, uz obavezu da se, svaki put kada primjerak te kriptovalute izađe na tržište, 10 posto njegove vrijednosti deponuje “sa strane” kako bi se koristilo u projektima koji će biti od koristi za muslimansku zajednicu ili za humanitarne ciljeve.

Kreatori spomenute kriptovalute tvrde da im je ideja vodilja bila želja da globalnoj islamskoj zajednici ponude instrument za učestvovanje u digitalnoj ekonomiji, po principima koji slede njena religijska pravila ponašanja. Islamski novčić pušten je na tržište u maju prošle godine, a već sledećeg mjeseca su je religijski lideri blagosiljali fatvom, što znači da su utvrdili da ispunjava sve standarde i da je vjernici mogu koristiti bez griže savjesti.

Iako se nadaju da će Islamski novčić dostići tržišno učešće bar Itera, ako ne i Bitkoina, prije svega zbog brojnosti islamske populacije koja dostiže skoro dvije milijarde ljudi, ova kriptovaluta za sada nije pretjerano popularna. Na tržište je izašla sa vrijednošću od 0,00025 dolara, a trenutno, bar prema sajtu CoinMarketCap, vrijedi 0,00057 dolara. Veće neko vreme njena vrijednost stagnira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: