Mart 26, 2023

Prijava

Данас почињу преговори за састав нове владе Црне Горе

Мандатар нове владе Црне Горе Миодраг Лекић отпочет ће преговоре за састав нове владе с представницима парламентарне већине у сриједу у 12 сати.

Како је раније најављено, на састанку ће бити ријечи о саставу владе и динамици њеног формирања, јавила је Радиотелевизија Црне Горе (РТЦГ).

Парламентарна већина прогласила је крајем прошле године Миодрага Лекића за мандатара на основу спорних измјена Закона о предсједнику.

Након што је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио прогласити мандатара, Скупштина је констатирала да Ђукановић није поступио у складу с уставом и законом те су се, како је казала предсједница Парламента Данијела Ђуровић, стекли увјети да се примијени измијењени Закон о предсједнику и Лекић прогласи мандатаром јер има подршку већине.

Представници међународне заједнице у више су наврата исказивали негативно мишљење о спорним законским измјенама на основу којих је мандат добио Миодраг Лекић.

Словенска министрица вањских послова Тања Фајон, приликом недавног посјета Подгорици, изјавила је како би формирање црногорске владе на основу измјена Закона о предсједнику могло зауставити приступне преговоре те државе с Еуропском унијом.

Венецијанска комисија указала је како се уставне надлежности предсједника не могу мијењати обичним законом.

Велепосланство САД-а у Подгорици навело је како је давање мадната Лекићу “још један је корак у погрешном смјеру” те су довели у питање сурадњу с будућом владом Црне Горе.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti