24 Maja, 2024

Prijava

Političarima u Austriji rastu plate zbog inflacije: Predsjednik dobiva povećanje od 1.344 eura na platu od 26.701 eura

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one „skaču” automatski. Revizorska ustanova proslijedila je vladi „faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1.januara. Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021.do juna ove godine, a to je 5,3 posto.

Time će značajno skočiti primanja, na primjer, predsjednika Austrije za 1.344 eura mesečno, na 26.701 euro bruto mesečno.

Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 eura, na 23.840 eura. Poslanicima plata će biti veća za 497 evra, na 9.832 eura. Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije.

Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtjevaju odluku o neprimjenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji, prenio je Tanjug. Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i „lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: