25 Aprila, 2024

Prijava

Kome je kraljica Elizabeta pisala pisma taj sad ima novca: Jedno njeno pismo iz 1966. prodato na aukciji za 8.300 eura

Lično pismo nedavno preminule engleske kraljice Elizabete II u subotu je prodano na aukciji u Njemačkoj za 8.300 evra, objavili su organizatori.

O kupcu se zna samo da je žena koja živi u inostranstvu.

Pismo je prodato na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Eppi u Štutgartu.
Pismo je upućeno njemačkoj jahačici Eti Pleš, rođenoj Mariji Grefin fon Vurmbrand-Štupah, čiji su konji dva puta pobjedili na prestižnoj trci Epsom Derby u Engleskoj.
Kraljica piše “dragoj gospođi Pleš” da je bila “oduševljena lijepom slikom konja” u njenom letnjem utočištu u Sandringamu, “koju sam od Vas i gospodina Pleša dobila za Božić”.
Zatim kraljica, koja je tada imala 40 godina, zaključuje svoje pismo zahvalnosti uvidom da je strpljenje možda najvažnija osobina u uzgoju konja, uz malo sreće.
Ferdinand Benedikt Epli iz aukcijske kuće je rekao kako je očekivao da će za pismo biti zainteresovane dvije skupine ljudi. Licitacija je počela s cijenom od 2.600 eura.
Ima entuzijasta koji traže poštanske pošiljke sa zanimljivom istorijom ili od istaknutih pošiljalaca, a tu su i obožavatelji britanske kraljevske porodice“, rekao je uoči aukcije za dpa.
Elizabeta je preminula u septembru u 97. godini.
Osim kraljičinog pisma, na aukciji u subotu u ponudi je bilo i pismo Bakingemske palate iz kabineta Lejdi Dajane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: