1 Juna, 2023

Prijava

Signal dobiva popularnu funkciju koja se fokusira na sigurnost

Pored priča, Signal u budućnosti planira da uvede i neke opcije za čije korištenje bi se mogla naplaćivati pretplata.

Opciju storyja, odnosno sadržaja koji je dostupan samo 24 sata, nakon čega nestaje s interneta, prvi je predstavio Snapchat. Ta opcija se pokazala toliko popularna da su počele da je kopiraju i brojne druge društvene mreže i platforme, a priče su se pokazale naročito popularne na Instagramu.

Ova opcija sada stiže na još jednu popularnu platformu – Signal. Riječ je o platformi za komunikaciju, koju najčešće koriste osobe kojima je privatnost na prvom mjestu, poput novinara, aktivista i ostalih koji bi mogli biti predmet nekog praćenja, prisluškivanja i slično.

Signal je prošlog mjeseca počeo s prvim testiranjima priča, pa iz ove kompanije kažu da je ta opcija jednostavan način za dijeljenje brzih informacija u “okruženju bez pritiska”. Kako je za Axios komentarisala predsjednica Signal Foundationa Meredit Vitaker, za novu opciju odlučili su se jer su to od njih tražili sami korisnici.

Kaže da su na nekim tržištima, poput Južne Amerike i u nekim delovima Azije, priče postale “norma za komunikaciju” i očekuje dao će njihovo uvođenje na Signal motivisati korisnike da više i češće koriste tu opciju. Tako Signal želi da se približi većem broju korisnika, a ne samo onima koji aplikaciju koriste primarno zbog bezbjednosti i privatnosti.

Kao i do sada, Signal neće pratiti aktivnost korisnika, niti prikupljati podatke o njima unutar Storyja, a također neće prikazivati reklame uz priče.

Iako je riječ o platformi kojoj je, dakle, privatnost na prvom mjestu, zanimljivo je da aplikacija korisnicima neće slati obavještenja ako neko snimi ekran s pričom koja nestaje u roku od 24 sata: “Jednostavno morate znati ko su vaši ljudi”, objasnila je Vitaker.

Osim priča, izgleda da bi Signal u budućnosti mogao uvesti još jednu opciju sve popularniju među platformama – naplatu. Sama aplikacija za komuniciranje ostati će besplatna, ali ako korisnici žele dodatne opcije poput dodatnog prostora za skladištenje podataka, za to će morati da plate određeni iznos ili mesečnu pretplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti