7 Oktobra, 2022

Prijava

OSCE u BiH – Sloboda izražavanja na društvenim mrežama u fokusu Škole medijskog prava

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu pokrenuli su drugu Školu medijskog prava, ovoga puta fokusiranu na slobodu izražavanja na društvenim mrežama.

Taj četverodnevni događaj održava se u Neumu, a pruža priliku za 18 studenata prava iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bihaća, Tuzle, Zenice i Mostara da uče o slobodama na internetu, samoregulaciji online medija i društvenih mreža te o odgovornosti države u skladu sa članom 10. i članom 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

– Sloboda izražavanja u potpunosti je zaštićena i garantovana, u skladu sa domaćim pravnim okvirom. Međutim, procesuiranje potencijalnih kršenja slobode izražavanja još predstavlja izazov za bosanskohercegovačko pravosuđe. Bosni i Hercegovini nedostaje sveobuhvatni okvir koji bi uskladio online zaštitu tog prava sa savremenim međunarodnim standardima – rekao je Miloš Bogičević, šef Sekcije za ljudska prava Misije OSCE-a u BiH.

Osim prisustvovanja predavanjima, studenti će raditi na hipotetičkim slučajevima i učestvovati na takmičenju u simulaciji suđenja.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Misije OSCE u BiH, škola medijskog prava takođe predstavlja priliku za mlade ljude iz cijele države da se druže, stvore mrežu kontakata i da uče zajedno.

– Taj akreditovani program učenja, kojim se učesnicima dodjeljuju 3 ECTS boda, predstavlja dio Memoranduma o razumijevanju između Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Misije OSCE-a u BiH, potpisanog ranije ove godine – navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti