29 Januara, 2023

Prijava

Sijarto: Sankcije više naškodile Evropi nego Rusiji

Evropa više pati od posljedica sankcija koje je uvela Rusiji zbog rata u Ukrajini, nego sama Moskva, i bilo bi najbolje da se odustane od osmog paketa kaznenih mjera, jer će on samo dodatno produbiti probleme, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto koji učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) u Njujorku.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske prenijelo je izjavu Sijarta, koju je dao nakon neformalnog sastanka Saveta za spoljne poslove, u kojoj je naglasio da su do sada uvedene kaznene mjere „nesumnjivo naškodile Evropi mnogo više nego Rusiji” , jer su dovele do porasta inflacije i troškova komunalnih usluga u EU, prenosi MTI.

On je rekao i da je „ogromna većina” sveta van Evrope već shvatila da su posljedice sankcija teže od posljedica rata, jer izazovi sa kojima se svet trenutno suočava proističu iz sankcija, a ne direktno iz rata.

„Htjeli mi to ili ne u Evropi, ovo mišljenje već jeste razvijeno u ogromnoj većini sveta van Evrope”, dodao je Sijarto, prenosi Tanjug.

Mađarski ministar je poručio da „EU treba da prestane da govori o osmom paketu sankcija i da poziva na mjere koje bi mogle dodatno da pogoršaju poteškoće u snabdijevanju energentima”.

„To jasno pokazuje da čak i razgovor o mogućnosti daljih sankcija podiže cijene”, rekao je on.

Sijarto je izjavio da „gubljenje vremena” ne koristiti GS UN za postizanje mira.

On je, također, rekao da je važno podržati napore Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, kako bi se garantovala bezbjednost reaktora, a što zahtjeva da se sve ratne aktivnosti u tom regionu što prije okončaju, navodi MTI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti